Lélegezz az orrodon! – keddi margitszigeti séta

Orrlégzéses gyaloglást/futást szerveznek asztmások és nem asztmások számára a Margitszigeten. Szeptember 10-16-ig bárki hozhatja rokonait, barátait, ismerőseit! Mindenki leragasztott szájjal sétálja, gyalogolja, futja körbe a Margitszigetet – állapotának, teherbírásának megfelelő tempóban. Nem verseny lesz, kizárólag a részvétel, a helyes légzéssel végzett mozgás számít!

A helytelen légzés rengeteg embert érint, szinte minden családban van asztmás, allergiás, orrdugulásos, fogászati problémás, pánikos, apnoés, horkolós, magas vérnyomásos, fejfájós stb. beteg. A különös sétával szeretnék felhívni minden érintett beteg figyelmét az orron keresztüli légzés gyógyító erejére és az így végzett mozgás fontosságára.Kocogás leragasztott szájjal

Időpont: 2012. szeptember 11. kedd, 16:30 óra
Helyszín (cél/start): a Margitszigeti Nagyrét parkoló felőli szélén.
Program
16:30 – gyülekezés, regisztráció, mindenki kap ajándékba egy tekercs speciális ragtapaszt, amivel leragasztja a száját.
17:00 – néhány szó az orrlégzés szerepéről, a szájlégzés következményeiről, a Buteyko-módszerről és arról, hogyan kell helyesen végrehajtani a feladatot.
17:30 – start
17:50 – folyamatos célba érés, emléklapok átadása, majd kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel.
A részvétel ingyenes. Ivóvízről, csomagmegőrzésről a szervezők gondoskodnak.
A szájlégzés okozta fogászati problémákra való tekintettel az eseményen részt vesz dr. Hermann Gábor fogszabályozási specialista is, a téma kiváló szakértője.

A Buteyko által kidolgozott légzéstréning arra alapoz, hogy hipoventillációt idéz elő, vagyis a szükségesnél kevesebb levegőt juttat be a szervezetbe. Sikeresen kezelt így olyan problémákat és betegségeket, mint az asztma, a krónikus fáradtság, a légzési apnoe (vagyis légzéskimaradás), a terméketlenség, az immunrendszer gyengébb, illetve hibás működése, az allergia, az elhízás, az anginás fájdalmak és a magas vérnyomás… Butejko elmélete szerint a krónikus hiperventiláció (túl sok oxigén) és az emiatt kialakuló krónikus szén-dioxid-hiány vezet a szervezet védekező reakcióinak beindulásához.

Mint ahogy a Natúrszigeten már írtunk erről, A 20. században végzett kutatások megerősítették, hogy a hiperventilláció, vagyis a túl erős légzés gyakrabban fordul elő, mint korábban gondolták. Vizsgálatok szerint minden tizedik egészséges ember hiperventillál, és ez a százalékos arány még magasabb lehet a különböző krónikus betegségekben szenvedőknél. Ugyanakkor felmerült, hogy a hiperventillációt az orvosok gyakran nem veszik észre és nem kezelik megfelelő módon. A Buteyko-féle légzésterápia célja az, hogy ezt a krónikus hiperventillációt ellensúlyozza, és újratanítsa az agyi légzőközpontot a megfelelő légzésre.

Az eseményről, illetve a módszerről bővebben tájékozódhat a www.buteyko.hu címen.