Befolyásolja az alvást a forgalom zaja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészségre negatív pszichoszociális és fiziológiai hatást gyakorló környezeti zajt nemrég sorolta be a szennyezések kategóriájába. Az amerikai Fulton megyében elvégzett, zajszennyezéssel kapcsolatos legújabb kutatás azt mutatja, hogy számos ember olyan magas zajszintnek van kitéve, ami már zavarhatja az alvást. Az alváshiány pedig közismerten súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Befolyásolja az alvást a forgalom zaja„Becsléseink szerint a teljes népesség körében az emberek 9,5 százalékára leselkedik a nagymértékű zavaró hatás, 2,3 százalékára pedig a súlyos alvászavar kockázata” – számolt be az American Journal of Preventive Medicine szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője, James B. Holt, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) atlantai részlegének munkatársa. „A zaj hosszú távú behatása növelheti a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát. Az éjszakai zaj ronthatja az alvás minőségét, valamint növelheti a reggeli fáradtság és az álmatlanság kockázatát.”

Az elemzéshez a Georgia állambeli Fulton megye nagyvárosainak népességét vizsgálták, és számos adat segítségével meghatározták a közlekedési zaj behatásának mértékét. Egy zajszint modell alapján nappali és éjszakai zajtérképeket hoztak létre, és mérőszámokkal jelezték, mekkora a valószínűsége annak, hogy a népesség bizonyos százaléka a közlekedési zaj behatása következtében kellemetlenséget vagy súlyos alvászavart tapasztal. Az adatok alapján három nagyváros, Atlanta, Sandy Springs és Alpharetta lakossága tette ki a kellemetlenséget tapasztaló emberek 79 százalékát. Az alvászavarokat tapasztaló emberek 78 százalékáért pedig Atlanta, Sandy Springs és Roswell volt felelős.

Dr. Holt szerint további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy alaposabban megismerhessük a forgalom zajának súlyosságát az amerikai nagyvárosi közösségekben. A szakértő úgy véli, itt az ideje, hogy széles körű zajkutatással járuljanak hozzá a zaj okozta problémák szabályozását célzó intézkedések kidolgozásához. „A nyugodt alvás és a lelki egészség ugyanolyan fontos a jó egészséghez, mint a megfelelő étkezés és a testmozgás, ezért a közösségek egészségének javítása érdekében nagyon lényeges a környezeti zaj kiértékelése és csökkentése” – nyilatkozta Holt.