Új egészségügyi irányelvek a torokgyulladás kezelésére vonatkozóan

Az Amerikai Fertőzéses Betegségek Társaságának (IDSA) új egészségügyi irányelvei alapján az orvosok a jövőben csak a pontos diagnózis felállítása után írhatnak fel antibiotikumokat a streptococcus-torokgyulladásban szenvedő betegeknek, ezzel is elkerülve a gyógyszer-rezisztens baktériumtörzsek kialakulását. Az emberek hajlamosak automatikusan a baktériumoknak tulajdonítani a torokgyulladásos megbetegedéseket, pedig a legtöbb torokgyulladást vírusok okozzák és nem a Streptococcus baktérium, így az antibiotikumok szedése teljesen hatástalan és értelmetlen.

Új egészségügyi irányelvek a torokgyulladás kezelésére vonatkozóanAz IDSA felmérései szerint az Egyesült Államokban évente 15 millióan keresik fel orvosukat torokgyulladásra utaló tünetekkel. Az esetek 70 százalékában antibiotikum-kúrát írnak fel az orvosok, pedig mindössze a páciensek 20 százalékánál bakteriális eredetű a fertőzés.

Az IDSA szakértői szerint a pontos diagnózis felállítása után a Streptococcus-torokgyulladást lehetőség szerint penicillinnel vagy amoxicillinnel kell kezelni és nem cephalosporinnal, vagy más, hasonló, modern antibiotikummal.

„A penicillin és az amoxicillin kiválóan alkalmas a bakteriális torokgyulladás kezelésére, persze csak akkor, ha a páciens nem allergiás a penicillinre” – nyilatkozta Dr. Stanford Shulman, az Ann & Robert H. Lurie Gyerekkórház fertőző betegségek osztályának vezetője. „A többi, drágább antibiotikum esetében nagyobb a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának esélye.”

Az új egészségügyi irányelvek szerint a gyerekek manduláit még sorozatos fertőzések esetén sem ajánlatos eltávolítani. Azokat a betegeket, akiknek a tünetei között szerepel az orrfolyás, a köhögés, a rekedtség és a szájüregi afta, nem szükséges baktérium-tenyésztésre küldeni, ezek ugyanis a vírusos fertőzés jellemzői.

A torokgyulladás diagnosztizálására és kezelésére vonatkozó irányelveket a Clinical Infectious Diseases című orvosi szaklap októberi számában is elolvashatják az érdeklődők.