A túl sok jó rossz – avagy 7 halálos bűn az egészség ellen

Torkosság, kapzsiság, harag, hiúság, érzékiség, lustaság és féltékenység – ezeket tekintik az egészség elleni hét főbűnnek. Valószínűleg mindenki megfigyelte már magán e tulajdonságok egyikét-másikát. Óvatosnak kell lennünk, hogy a negatív tulajdonságok ne kerüljenek túlsúlyba, mert ezek éppen az egészségünkre hatnak negatívan. Lássuk, hogyan!

Torkosság (mértéktelenség)

A sok evés káros. A szervezet ilyenkor több kalóriát kap, mint amennyire szüksége van, a felesleget zsír formájában tárolja – különösen a hason és a csípőn. Az átlagos felnőtt férfi naponta mintegy 2700, a nő 2000 kilokalóriát igényel. E számok a testmagasságtól, kortól és a napi munka nehézségétől változhatnak.Túl sokat eszünk

A túl sok jó valamikor rossz lesz – ez különösen az alkoholfogyasztásra érvényes. A túlzott alkoholfogyasztás megterheli a májat, ahol éppen az alkohollebontás történik. A következmény az ún. zsírmáj keletkezése. Ha az alkoholfogyasztást ekkor sem korlátozzuk, hosszú távon májzsugorodás léphet fel: elpusztulnak a májsejtek, miáltal a máj zsugorodik, és funkciója az idő múlásával megszűnik. E stádiumban már nincs esély a gyógyulásra.

Zsugoriság

Nemcsak a mértéktelenség, hanem a zsugoriság is veszélyezteti az egészséget. A kiegyensúlyozott táplálkozás egészségben tart minket. Aki túl keveset, vagy nem megfelelő élelmiszert eszik (alultápláltság), szintén saját egészségét kockáztatja.

A nem megfelelő élelmiszer-bevitel során hiányoznak a fontos vitaminok és ásványi anyagok, ami letargiát és koncentrációzavarokat okozhat. Még szervi károsodás, például a szemen, és krónikus betegségek, mint a csontritkulás is lehet az eredménye a kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak.

Alultáplált emberek nem fordulnak elő a nyugati civilizációban, kivéve az étkezési zavarral küzdőket. Gyakori étkezési zavar az anorexia nervosa és a bulimia, főként a saját testükkel elégedetlen fiatal nők érintettek. Sajnos a média szépségideálja erősíti ezt a hozzáállást. Az étkezési zavarokhoz gyakran pszichológiai problémák is társulnak.Veszélyes érzelmek

Harag, düh

Ha dühösek vagyunk, a vér szó szerint a fejbe tolul; az arcunk vörös lesz, gyorsul a légzésünk, látszanak az erek. Gyakran csak percekkel később lesz lassúbb a szapora szívverés. Ez az adrenalin hormonnak köszönhető, mely stresszhelyzetben nagy mennyiségben kerül a vérbe.

A tartósan megemelt adrenalinszint szív- és érrendszeri problémákhoz vezet. Kezdetben észrevétlenül okoz magasabb vérnyomást. A véredények falán később hajszálrepedések keletkezhetnek, ezekben pedig vérrög képződhet, mely trombózishoz vezethet. Különösen veszélyes a vérrögök szívbe, vagy agyba kerülése – szívinfarktus, vagy szélütés fenyeget. A krónikus magas vérnyomás további következménye a vesekárosodás és a szívelégtelenség.

Hiúság

„Tükröm, tükröm mondd meg nékem…” – így kérdi a tükröt a hiú királynő a Hófehérke c. mesében. A szépség sok ember számára fontos. Egyeseknek annyira, hogy készek sebészileg is megváltoztatni külső megjelenésüket. Németországban leggyakoribb a ráncfelvarrás, a mellplasztika és az orrműtét.

Gyakran azonban figyelmen kívül hagyják a súlyos szövődmények veszélyét. Duzzanatok, véraláfutások és a zsibbadás még az enyhébb mellékhatások közé tartoznak. Sokkal komolyabb, akár halálhoz is vezethet a tüdőembólia, szívelégtelenség, vagy elvérzés. Implantátumok behelyezésekor sem gondolnak arra, hogy legkésőbb 15 év múlva ezeket cserélni kell.

Míg a fiatal nőknél mindenekelőtt a melloperáció a trendi, az idősebbek körében a botox-szal való ráncsimítás dívik. A botulinum neurotoxin idegméreg, amely megbénítja az apró arcizmokat, így a bőr rövid időre feszes lesz. Ha azonban ez a szer bejut a központi vérkeringésbe, ez a légzőizmok bénulását okozhatja, ami halálhoz vezet.

Érzékiség

A közelség és szeretet vágya, szükségessége velünk született. A beteljesült szexuális életet boldoggá teszi az embereket, és sok párnál a jó kapcsolat fontos előfeltétele. Fontos azonban az óvszer használata, amivel nemcsak magunkat, hanem partnerünket is védjük. Különösen a szexuális partner gyakori váltása hordozza magában a fertőzés veszélyét. Világviszonylatban 34 millió HIV-fertőzöttről tudunk, évente 1,8 millióan halnak meg az AIDS-ben.

Hasonlóan veszélyesek a hepatitis vírusok. A hepatitis B és C szexuálisan átvihető és kezelés nélkül májzsugorodást, májrákot okozhat.

Lustaság

„Édes semmittevés” – így szól a régi itáliai mondás. Valóban, sok ember számára nincs szebb dolog, mint a hét végén a lábat feltenni és lustálkodni. Ám ízületeink rossz néven veszik a tartós lustaságot, hiszen a mozgásszegénység hosszú távon hátfájást, térdproblémákat és feszültséget okoz.

Ha a mozgásszerv-rendszert nem mozgósítjuk, jönnek a kopások (arthritis): a szervezet nem kap ösztönzést arra, hogy táplálja az ízületeket körülvevő porcokat. Ha ez a védőköpeny hiányzik, hosszú távon csontkopás lép fel. A nem használt izmok is visszafejlődnek. Ez nemcsak kondícióleépüléshez vezet, hanem hibás testtartáshoz is, ami megint csak az ízületeket terheli. Csak az töri át ezt a körforgást, aki felkel a kanapéról és sporttevékenységet végez.

Féltékenység

Az egészséges féltékenység jót tesz a legtöbb kapcsolatnak, de egyesek számára a szerelem szenvedéssé is válhat: ha egyik partner betegesen féltékeny, elkerülhetetlenek lesznek a gyakori veszekedések. Nem ritkán nincs más kiút, mint a kapcsolat befejezése.

A beteges féltékenységnél a kapcsolat feletti örömöt a partner elvesztésének állandóan növekvő félelme váltja fel. A féltékenység oka legtöbbször az önbecsülés hiánya. Ez nemcsak féltékenységhez, hanem irigységhez is vezethet. Ám amíg a féltékeny ember a másik elvesztésétől fél, az irigység valami olyat akar birtokolni, amely a másiké. Aki beteges féltékenységben szenved, vesse alá magát magatartás-terápiának, a pszichológiai problémák ugyanis veszélyeztetik testi egészségünket is.

(Németből fordította: Koncz László)