Epekő – mi a teendő?

Az epekő az epefolyadék besűrűsödése során keletkezik. Önmagában ártalmatlan, de okozhat fájdalmas biliáris kólikát, amikor a kő elzárja az epeutat, vagy epehólyag-gyulladást. A helytelen étkezés az egyik olyan tényező, amely elősegíti az epekőképződés kialakulását. Mire érdemes odafigyelni epekő megléte esetén, mire ügyeljünk a napi étkezés során, és hogyan előzhető meg helyes táplálkozással a kőképződés?

Epehólyag, epekő

Az epefolyadék, amelyet epének is nevezünk, a zsír emésztésében játszik jelentős szerepet. A májban képződik, és az epében tárolódik, és az epehólyag összehúzódása révén kerül a nyombélbe. Különböző tényezők, pl. bizonyos megbetegedések, vagy rossz táplálkozás következtében az epehólyagban epekő keletkezhet.Ne együnk sok zsíros ételt

Epekő – mi a teendő?

A problémát nem okozó epekövet nem távolítják el. Ha azonban zavart okoz, sebészeti eltávolítása elkerülhetetlen. Krónikus megbetegedésnél az egész epehólyagot el kell távolítani. Epekő megléte esetén meg kell akadályozni az epehólyag-gyulladást, ebben segíthet a táplálkozás átállítása is. A továbbiakban tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan táplálkozzon epekő megléte esetén. Egészséges embereknél a helyes táplálkozás az epekő kialakulásának megelőzésében segít.

Étkezés epekő esetén

Ha betart néhány alapszabályt, a meglévő epekő ellenére is normál módon étkezhet. Epekímélő diétát, melyet korábban gyakran ajánlottak, manapság már nem írnak elő. Ne feledje azonban, hogy az akut biliáris kólika esetén és közvetlenül ezután nem szabad élelmet fogyasztani.

Kerüljük a túl sok zsírt

Epehólyag-bántalmakat gyakran súlyos, zsíros étkek okoznak. A sok zsír ugyanis oda vezet, hogy az epehólyag erősen összehúzódik, hogy elegendő epefolyadékot juttasson a nyombélbe. Eközben felléphet erős fájldalom. Különösen az állati zsírok emészthetők nehezen. A teljesen zsírmentes táplálkozás azonban epekő esetén sem ajánlott: ha ugyanis csak kevés zsírt fogyasztunk, az epefolyadék sokáig az epében marad, és mennyisége erősen megnő. Ezáltal keletkezhet eperoham, vagy epekő, amely epegyulladást válthat ki.

Kis étkezéseket iktassunk be

Ha epeköve van, ügyeljen arra, hogy az epehólyagot kevéssé terhelje meg. Fontos, hogy kerülje a nagy, nehéz étkezéseket. Az epefolyadék nagy mennyiségben történő felszabadításához az epehólyagot intenzíven kell kiüríteni. Ezt a terhelést megspórolhatjuk, ha kisebb étkezések során vesszük magunkhoz a szükséges mennyiségű táplálékot. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne gyűlhessen fel túl sok epefolyadék a hólyagban. Ideális az étkezés, ha jóllakottnak, de még mozgékonynak érzi magát.A finomított cukor elősegíti a kőképződést

Kerüljük a puffasztó élelmiszereket

A puffadás révén nagyobb nyomás nehezedik az epehólyagra. Különösen puffasztó a káposzta és a hüvelyesek. A hagymának és fokhagymának is van puffasztó hatása. Saját maga próbálja ki, mely élelmiszereket viseli el jól. A jövőben kerülni kell az olyan élelmiszereket, melyek problémát okoznak.

Ideális táplálékok

Bizonyos élelmiszerek fokozzák az epefolyadék termelését. Ezek közé tartozik a cikória, pitypang, grapefruit, a pomelo és endívia. A pozitív hatás e nyersanyagokban található keserűanyagnak köszönhető. Ezek fogyasztásánál arra kell ügyelni, hogy a szervezet lassan szokjon hozzá a fogyasztásukhoz.

Táplálkozási tanácsok

  • Igyon elegendő folyadékot – a legjobb a víz vagy cukrozatlan gyógytea.
  • Mondjon le a főtt kemény tojásról, mert ez különösen nehezen emészthető. A másként készített tojásételeket néha-néha fogyaszthatja.
  • A túlsúly kedvez az epekőnek, ezért kezdjen lassú fogyásba. A radikális diéta ugyancsak ellenjavallt.
  • Kerülje a finomított cukrot, mert ez is kedvez az epekő kialakulásának.
  • Egyen rendszeresen halat, ugyanis a benne található omega-3 zsírsav gondoskodik arról, hogy az epefolyadék koleszterintartalma csökkenjen.
  • Részesítsen előnyben olyan élelmiszereket, melyek az emésztést lendületben tartják. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonatermékek.

(Németből fordította: Koncz László)