Csökkenti a stroke kockázatát a paradicsom?

Egy friss kutatás szerint a paradicsom és paradicsom alapú élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható az agyérgörcs csökkent kockázatával. A paradicsom nagy mennyiségű likopin antioxidánst tartalmaz. A kutatók több mint ezer 46 és 65 év közötti finn férfi vérében vizsgálták a likopin szintjét, majd 12 évig figyelték őket. Az utánkövetés során hatvanheten szenvedtek agyérgörcsöt.

Csökkenti a stroke kockázatát a paradicsom?Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb likopinszinttel rendelkező férfiakban 55 százalékkal alacsonyabb volt az agyérgörcs kialakulásának kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben. Amikor csak a vérrög okozta agyérgörcsre összpontosítottak, kiderült, hogy a legmagasabb likopinszinttel rendelkezőkben 59 százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben. A Neurology októberi számában megjelent tanulmány arról is beszámolt, hogy nem találtak összefüggést a stroke és az alfa-karotin, a béta-karotin, az alfa-tokoferol és a retinol antioxidánsok között.

„Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend összefügg az agyérgörcs alacsonyabb kockázatával” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Jouni Karppi, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója. „Megerősíti azokat az ajánlásokat, amelyek napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, ami az agyérgörcs gyakoriságának jelentős csökkenéséhez vezetne világszerte.”

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott ki a likopin magasabb vérszintje és a stroke csökkent kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.