Jót tesz a szívnek, és kordában tartja a testsúlyt a görögdinnye

Mindenki tudja, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, de újdonság lehet, hogy a görögdinnye talán a kardiológust ijesztheti el. A Purdue Egyetem és a Kentucky Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy a görögdinnyelevet is tartalmazó étrenden élő egerek alacsonyabb testsúllyal, koleszterinszinttel és kevesebb arteriális plakkal rendelkeztek, mint a kontrollcsoport. Az eredmények arra utalnak, hogy a görögdinnye egyik összetevője, a citrullin, hozzájárul a szív-érrendszer egészségéhez.

Jót tesz a szívnek, és kordában tartja a testsúlyt a görögdinnyeShubin Saha, a tanulmány egyik szerzője elmondta, azért érdekelte őket a citrullin, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vegyület csökkentheti a vérnyomást. A mostani kísérlet ugyan nem mutatta ki a vérnyomás csökkenését, de a tapasztalt egyéb változások rendkívül bíztatók.

A kísérlet során két csoport egeret tápláltak telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrenddel. Az egerek fele 2 százalék görögdinnyelevet tartalmazó vizet kapott, a másik pedig ugyanannyi vizet olyan oldattal kiegészítve, amely megfelelt a görögdinnye szénhidráttartalmának. Az eredmények azt mutatták, hogy a dinnyelevet fogyasztó egerek körülbelül 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport tagjai, és körülbelül 50 százalékkal kevesebb káros LDL koleszterinnel rendelkeztek. A dinnyelevet fogyasztó csoportban az artériákban képződő plakkok mennyisége is 50 százalékkal csökkent.

„Most már tudjuk, hogy a görögdinnye citrullintartalmának köszönhetően jót tesz az egészségnek” – magyarázta Saha, a Kentucky Egyetem kutatója. „Azt azonban még ki kell derítenünk, mely molekuláris szinten működik.” A kutatók azt is megpróbálják meghatározni, hogy a citrullin és a görögdinnye másik összetevője, a likopén mely koncentrációi hatnak az egészségre.

A tanulmány eredményeit a Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban tették közzé.