A tök: kalóriaszegény és laktató

A Halloween naggyá teszi a tököt: mindenütt töklámpák világítanak félelmetes motívumokkal a kertekben és ablakokban. Sajnos a tök egészséges húsával jóval kevesebbet törődünk, pedig érdemes több figyelmet fordítani erre a sokoldalú gyümölcsre. A tök húsa, magja és az abból kivont olaj ugyanis egészségjavító hatású.

A tök, hihetetlen, de igaz, botanikai értelemben bogyós gyümölcs, és a kabakosok családjába tartozik. Egészséges, laktató növény, húsának minden 100 grammja csak 27 kalóriát tartalmaz. Zöldségköretként, töltve, vagy levesnek elkészítve is használatos. Sok tápanyagot tartalmaz, mint a béta-karotin, A-vitamin, magnézium, kalcium és kálium. Mindenekelőtt a béta-karotin fontos védőanyag a sejtek számára, mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és védi a sejteket a szabad gyökök támadásától.

Tök, tökmag, tökmagolaj

A tökmag és a tökmagolaj fogyasztása a prosztatapanaszokban szenvedőknek ajánlható. Tudományosan bizonyított a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén kifejtett hatása, és vannak utalások a rosszindulatú daganatok elleni pozitív hatásáról is. A tökmag jótékony hatású a hiperaktív hólyag esetében.

A tök húsa vizelethajtó, mivel elegendő vizet és káliumot, azonban kevés nátriumot tartalmaz. Elegendő dózis eléréséhez legalább kétszer naponta egy evőkanálnyi tökmagot kell enni és tökmagolajat kell önteni a salátára.

A fázós emberek egyenek töklevest, mert a tök belülről melegít. Még erősebb a hatás, ha a levest curryvel vagy chilivel fűszerezzük, mert ezek serkentik a hőtermelést és az energiafelhasználást.

A tökmagolaj

Bizonyos fajta tök magjából nyerik a nagy értékű tökmagolajat. Értékes zsírsavakat tartalmaz, mindenekelőtt linolénsavat, valamint omega 6 zsírsavat. Megtalálunk benne nagy mennyiségben E-vitamint, de A-, B1-, B2-, B6-, C- és D-vitamint is. Főbb ásványi anyagok a tökben: foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, mangán, szelén és cink. A tökmagolaj fitoszterolt is tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet és antioxidánsként viselkedik. A telítetlen zsírsavak miatt a tökmagolaj hamar avasodik, ezért hűtőszekrényben célszerű tartani.

A tök sokoldalú felhasználása

Sok száz éve új és új tökfajtákat nemesítenek. Ma már mintegy 800 különböző fajtája ismert, melyek formájukban, színükben, méretükben és ízükben különböznek. A tök húsából leveseket, húsfeltétet, lekvárt, zöldséget készítenek és süteményt sütnek. Nyersen reszelve ízesíti a salátát is. A legfontosabb tökfajták:

Sütőtök: erősen bordázott a héja és barnás-zöldes színe van, 20 kg-osra is megnőhet, a húsa világos narancssárga. Enyhén szerecsendió íze és édeskés aromája miatt különösen alkalmas lekvár készítésére.

Korai butternut: e fajtának különösen sok a húsa, kevés magja és vékony héja és édeskés dióíze van. Különösen gazdag karotinban, és körte formája miatt különösen alkalmas arra, hogy megtöltsék.

Hokkaido sütőtök: ízére nézve (erősen édeskés) ez a kis tökféle (15-25 cm átmérőjű) egyike a legaromásabbaknak. Gyakorlatilag a héja olyan vékony, hogy az is fogyasztható.

Sárga óriástök: ez a z óriás a tökfélék között, mivel 50 kg-osra is megnőhet. Húsa élénk sárga.

Vásárláskor figyeljünk, hogy az érett tök héját megkopogtatva az üresen cseng, szára fás. A tökön ne legyenek barna foltok, vagy zúzódások, és legyen meg a szára is. Ha önmaga akar tököt nevelni, a magot kora tavasszal (április végén) kell elültetni. A szüret késő ősszel (október) történik, még a fagy beállta előtt.

A tök tárolása, fagyasztása

A tök hűvös pincében, vagy más hűvös, de fagymentes helyen hónapokig tárolható. A felszeletelt tök viszont csak néhány naptól maximum 2 hétig tartható el. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 3-4 napig friss marad. A tökleves és húsfeltét problémamentesen tartható fagyasztóban. A hámozott és dinsztelt tökszeletek szintén tárolhatók mélyhűtőben, a nyers tök viszont nem fagyasztható.

A tökleves receptje

Egy tökleves recept a Halloween-szellemek elriasztására:

Hozzávalók:

  • 1 kg tök húsa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kis paszternák
  • 1 alma
  • 1 l zöldségleves
  • vaj
  • gyömbér, szegfűbors, curry, só és bors

A vöröshagymát, paszternákot és az almát meghámozzuk, kis darabokra felvágjuk és vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tök húsát és a zöldséglevest. Közepes hőfokon kb. 10 percig forraljuk, majd pürésítjük és fűszerezzük. Tálalás előtt adjunk hozzá a leveshez egy evőkanál tejfölt és némi pirított mandulaforgácsot vagy tökmagot, ez rafinált ízt ad a levesnek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha árdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Sütőtök, cukkini – használjuk ki a szezont!