Nem köhögéscsillapító az antibiotikum

A közönséges náthától szenvedő gyerekek köhögésére nem kell antibiotikumot adni. Olasz kutatók arról számoltak be, hogy bár erre a tünetre nem használ, mégis sok gyereknek felírják a gyógyszert. A szakértők szerint az amerikai gyerekek is túl sok antibiotikumot szednek. A háttérben rejlő októl függően az is előfordulhat, hogy a legideálisabb kezelés az, ha a gyerek nem kap gyógyszert – mondja az Amerikai Mellkasgyógyászati Szakkollégium (ACCP) elnöke.

Fertőzés ellen igen, köhögés ellen nemAz eredményeket az Amerikai Mellkasgyógyászati Szakkollégium (ACCP) atlantai gyűlésén tették közzé. „Azt tapasztaltuk, hogy a gyermekorvosok gyakran felírják ezeket a gyógyszereket náthára, sokszor csak azért, hogy a szülőket megnyugtassák” – mondta el a kutatás vezetője, dr. Francesco de Blasio, a nápolyi Privát Kórház Klinika munkatársa. „Hatásuk azonban nem igazán jelentős a nátha ellen.” Egy amerikai szakértő szerint az indítékot nem nehéz megérteni. „Szülőként senki sem szereti látni, ahogy a gyermekét köhögés rázza, de erre nem mindig az antibiotikum a válasz” – tette hozzá dr. Darcy Marciniuk, az ACCP elnöke. „A háttérben rejlő októl függően az is előfordulhat, hogy a legideálisabb kezelés az, ha a gyerek nem kap gyógyszert.”

A kutatásban 305 gyerek vett részt, akiket nátha miatt fellépő erős köhögés ellen kezeltek. Közülük 89 kapott antibiotikumot, 38 pedig emellé még a központi idegrendszerre ható köhögéscsillapítót (kodein), vagy perifériás szert (levodropropizine) is. 44 gyereknek csak a köhögését kezelték, a többi 55 pedig nem részesült semmilyen terápiában. Habár a betegség kimenetelében nem mutatkozott semmilyen eltérés, a csak antibiotikumot szedő gyerekek lassabban gyógyultak meg. A levodropropizine hatásosabbnak bizonyult a köhögésre, mint a centrálisan ható szerek.

„Csak kevés gyógyszer enyhíti a köhögést, és az antibiotikumokkal sem érhető el jobb eredmény, mint kezelés nélkül” – vonta le a következtetést Blasio. Antibiotikumot akkor kell alkalmazni, ha a kellemetlenségek mögött valamilyen fertőzés rejlik, de felesleges használatukat kerülni kell. „Az antibiotikum ismételt alkalmazása – különösen, ha hatástalan is – allergiás reakciókat okozhat, illetve rezisztencia is kifejlődhet.”

Medipress