Károsítja a gyerekek szívét az energiaital

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az energiaitalok rendkívül károsak a gyerekek számára, mivel a koffein mellett még számos olyan kémiai anyagot tartalmaznak, melyek mind veszélyt jelentenek a fiatalok egészségére. Dr. Steven Lipshultz, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora az alábbiak fényében úgy véli, az italok a gyerekek számára a legkisebb mennyiségben sem ajánlottak.

Károsítja a gyerekek szívét az energiaitalDr. Steven Lipshultz kifejtette, hogy az energiaitalok semmi olyan összetevőt nem tartalmaznak, ami hasznos lenne a gyerekek számára, bár ők maguk gyakran azt gondolják, ezeknek az italoknak a fogyasztása révén energikusabbak lesznek, jobban teljesítenek a sportban, vagy könnyebben veszítenek a súlyukból. Ezzel szemben az italok inkább gátolják őket az alvásban, ami miatt csak még fáradtabbak lesznek, a magas cukortartalom következtében pedig még el is hízhatnak. Lipshultz mindezek fényében úgy véli, az italok a gyerekek számára a legkisebb mennyiségben sem ajánlottak.

Amint azt dr. John Higgins, a Texas Egyetem houstoni Orvosi Iskolájának munkatársa kifejtette, a koffein mellett az energiaitalok guaranát, taurint, L-karnitint, ginzenget és yohimbint is tartalmaznak, melyek együtt növelik a pulzusszámot és a vérnyomást, ugyanakkor ezzel egyidejűleg lassítják a koszorúér véráramlását, amelynek pedig az lenne a feladata, hogy a szívizmok felé szállítsa az oxigént és a tápanyagokat. Ha ez még mind nem lenne elég, a koffein hatására kalcium szabadul fel a szívsejtekben, ami hatással van azokra az elektromos jelekre, melyek a szívverést szabályozzák, és így akár szívritmuszavart is okozhat. Arra is vannak bizonyítékok, hogy az ital a sóháztartást is megzavarja, továbbá megváltoztatja a nátrium- és káliumszintet, ami szintén szívritmuszavart eredményezhet.

Lipshultz és Higgins egyet értenek abban, hogy az energiaitalok forgalmazását szigorítani kéne úgy, hogy a gyerekek ne juthassanak hozzá, mivel számos olyan hatással is bírnak, amik ellen a fejlődő szervezet még nem képes védekezni.