A rizskorpa segít a vastagbélrák megelőzésében

A rizskorpában olyan bioaktív molekulák vannak, amelyek hatékonyak a rák megelőzésében, kiújulásának megelőzésében A Colorado Egyetem Rákkutató Központjának kutatói kimutatták, hogy a rizskorpában finom egyensúlyban vannak a bioaktív összetevők, amelyek együttesen mutatnak rákellenes aktivitást, beleértve a sejtburjánzás gátlását, a sejt ciklusának megváltoztatását, a programozott sejthalál, az apoptózis kiváltását a rosszindulatú sejtekben.

„Molekuláris toxikológus vagyok, és az érdekelt, milyen lehetőségeket rejtenek a táplálékban található rákellenes bioaktív vegyületek. A figyelmemet megragadta a rizskorpa többszörös, gyógyszerhez hasonló jellegű hatása” – mondta Elizabeth P. Ryan, a rákkutató központ munkatársa.Egészséges és gyógyíthat is

„A rizskorpában finom egyensúlyban vannak a bioaktív összetevők, amelyek együttesen mutatnak rákellenes aktivitást, beleértve a sejtburjánzás gátlását, a sejt ciklusának megváltoztatását, a programozott sejthalál, az apoptózis kiváltását a rosszindulatú sejtekben” – magyarázza Ryan.

Ryan és munkatársai kimutatták, hogy a rizskorpából származó kis, bioaktív molekulák, amelyek polifenolokat, ferulasavat (természetes antioxidáns), tricint, béta-szitoszterolt, gamma-orizanolt, tokoferolt/tokotrienolt, fitinsavat tartalmaznak, de nem korlátozódnak csak ezekre.

„Azon dolgozunk, hogy megállapítsuk ezeknek az aktív molekuláknak az arányait. Előző kísérleteink sikertelenek voltak, nagyjából amiatt, mert a rizskorpában nem egyetlen vegyület nyújtja a hatást, hanem a táplálékban levő sokféle összetevő szinergisztikus hatása működik.” A bioaktív hatást nem csak a ráksejtekben, hanem a környező szövetekben is meg lehet figyelni, a rizskorpa segíti az egészséges sejtek működését, míg a rákos sejtekét gátolja. Jótékonyan hat a krónikus gyulladásra, ami a rák melegágya, emellett előmozdítja a rákellenes immunválaszt, és kedvezően befolyásolja a bélcsatorna mikroflórájának anyagcseréjét, ami véd a rák ellen.

„Körülbelül 100 000 fajta rizs van a világon, mindegyik sajátosan ötvözi a bioaktív összetevőket. Nagy kihívás megtalálni az optimális összetételt. A másik gond: biztosítani kell, hogy az emberek rendszeresen megkapják a napi »dózist«, ami biztosítaná a védő hatást. A rizs világszerte hozzáférhető, elérhető élelmiszer, úgyhogy a népesség nagy részének hatásos preventív eszköz lehetne.”

A rizskorpa klinikai tesztelése napjainkban folyik.

(Forrás: Független)