Veszélyes a mágneses nyelvpiercing

Ártalmatlannak tűnik de mégsem az: a brit Szent Máté Római Katolikus Középiskola vezető tanára levélben figyelmeztette az iskola diákjait és szüleiket a mágneses nyelvpiercing viselésének veszélyeire. A mágneses piercing lényege, hogy a nyelv átlyukasztása nélkül is viselhető. Véletlenül lenyelve azonban a mágnesek egymáshoz tapadhatnak és a bélrendszerbe kerülve elzáródást és perforációt okozhatnak.

Veszélyes a mágneses nyelvpiercingMíg a mágneses arcpiercingeket akár online is megvásárolhatják a fiatalok, a nyelvpiercingeket általában egy mágneses fülbevalóból és egy kis fémgolyóból házilag állítják elő. Ha valaki véletlenül lenyelt egyet ezek közül a kis golyók közül, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

A nottinghami Queen´s Medical Centre orvosai, Dr. Anil Thomas George és Dr. Sandeep Motiwale nyílt levelet írtak a Lancetnek, amelyben arra kérték az orvosokat országszerte, hogy figyelmeztessék pácienseiket az esetleges veszélyekre. Nagy-Britanniában ugyanis az utóbbi időben két életmentő műtétet is végeztek a lenyelt mágnesek eltávolításának érdekében.

„A szülőknek tudniuk kell az esetleges kockázatokról: a mágneses piercingek ugyanis könnyen bélperforációt vagy sipolyképződést okozhatnak” – olvasható a levélben. „A mágneses idegen anyagok véletlen lenyelése, ami korábban kuriózumnak számított, manapság egyre gyakrabban fordul elő, a mágneses játékok és ékszerek egyre szélesebb körű elterjedése miatt. Egy magányos mágnesdarab simán áthaladhat a bélrendszeren. Több mágnessel, vagy egy mágneshez tapadt kis ékszerrel azonban már meggyűlhet a baja a szervezetünknek, ez pedig sipolyképződéshez és a bélfal átfúródásához vezethet.”