Megállíthatja a rákos sejtek növekedését az emlő nyomkodása?

Egy kis fizikai erőhatás elég lehet ahhoz, hogy megakadályozza a rosszindulatú sejtek növekedését a mellben – derül ki egy friss kutatásból. Laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy a sejtekre gyakorolt nyomás hatására normális, egészséges minta szerint mennek végbe a biológiai folyamatok. A tudósok úgy gondolják, hogy az eredmények új kezelési módok kifejlesztése előtt nyitnak kaput.

Megállíthatja a rákos sejtek növekedését az emlő nyomkodása?„Évszázadok óta tudjuk, hogy a fizikai erőhatások befolyásolják testünk működését” – mondta Gautham Venugopalan, a Kalifornia Egyetem kutatócsoportjának tagja. „Súlyemelés hatására nőnek az izmaink, a gravitáció pedig elengedhetetlen a csontjaink erejének megtartásához. Most megmutatjuk, hogy a rákos sejtek növekedését és visszaszorulásában is szerepet játszhat hasonló törvényszerűség” – tette hozzá a szakember.

A kísérlet során rosszindulatú emlősejteket szaporítottak szilikonkamrába fecskendezett zselében, ezáltal nyomást lehetett gyakorolni a növekedés első stádiumában lévő sejtekre. Rövidesen nyilvánvalóvá vált, hogy az összenyomott rákos sejtek normális, rendezett módon növekednek tovább. Az emlőszövet készre formálódása után a sejtek megálltak a növekedésben – még akkor is, ha a nyomóerő megszűnt. Az össze nem nyomottak viszont folytatták a véletlenszerű, irányítatlan fejlődést, ami rákhoz vezet.

„A rosszindulatú sejtek teljesen elfelejtették, hogyan lehetnek egészségesek, de visszaterelhetőek a helyes útra” – nyilatkozta a doktorandusz Venugopalan. Az eredményekről az Amerikai Sejtbiológiai Társaság éves ülésén számoltak be.

Daniel Fletcher professzor, az egyetemen található Berkeley Laboratórium vezetője azt mondta, sikerült bebizonyítani, hogy a sejtszerveződés a fejlődés korai stádiumában is érzékeny a környezeti hatásokra. Ennek ellenére a csapat nem gondolja, hogy néhány éven belül szorító melltartókkal lehet küzdeni a mellrák ellen. „A nyomás önmagában nem valószínű, hogy terápiás megoldás lehet. De új utat mutat a molekulák világába, melyen elindulva tényleg új célzott kezelési módszereket találhatunk” – magyarázta Fletcher professzor.

A kísérlet során világossá vált, hogy olyan gyógyszer használata, ami akadályozza a szomszédos sejtek összekapcsolódását, megfordítja a nyomás hatását, mert az érintettek visszatértek a rendezetlen, rákközeli mintához.