Mennyi ideig tart egy akut hörghurut?

A betegek szerint a köhögéssel járó, akut hörghurutnak – bronchitisnek – 7-9 nap alatt el kellene múlnia, ezzel szemben a hörghurutos megbetegedés valójában 18 nap alatt gyógyul. A University of Georgia professzora, dr. Mark Ebell rájött, hogy a betegek elvárása és a betegség valódi gyógyulása között nem kis eltérés van. Az epidemiológus professzor 19 megfigyeléses kísérletet elemzett az USA-ból, Európából, Oroszországból és Kenyából.

A köhögéssel járó megbetegedés gyógyulásának valódi tartama a kezeletlen (illetve placebóval kezelt) betegek felgyógyulásának időtartamából vált ismertté. Azt, hogy mi a betegek elvárása a gyógyulásról, a Georgia Poll, egy kétévente megrendezett szavazás döntötte el: 500 lakost kérdeztek meg véletlenszerű kiválasztással. A lakosok azt a választ adták, hogy a hörghurut 7-8 napig tart.Antibiotikum nélkül meddig tart?

„Nem vág egybe a realitással, amit az emberek hisznek. Ha valaki megbetegszik akut bronchitisben, és nincsen jobban 4-5 nap múlva, azt gondolja, hogy feltétlenül antibiotikumot kell kapnia. És amikor az, amit kapott, nem használ, visszamegy az orvoshoz négy-öt nap múlva egy újabb antibiotikumért” – magyarázza Ebell professzor.

„Tudjuk a klinikai kísérletekből, hogy nagyon kevés haszna van – ha van egyáltalán – az antibiotikumos kezelésnek az akut köhögésre, mert ezeket a betegségeket vírus okozza. Ráadásul azoknak a pácienseknek, akik antibiotikumot szednek, legalább a fele széles spektrumú antibiotikumot szed, és nagy a veszélye az antibiotikum-rezisztencia növekedésének. Jó lenne, ha az antibiotikumokat megőriznénk azokra az esetekre, amikor valóban szükség van rájuk, például, amikor valakinek tüdőgyulladása van.”

„Olyan típusú fertőzésekkel találjuk szemben magunkat időről időre, amilyenekre nincs többé antibiotikum. Ez reális aggály az egészségügyben.” Az antibiotikum-rezisztencia mellett az egészségügyi költségek is megszaladnak. „Nincs végtelen elkölthető pénzünk. Kétszer annyit költünk személyenként az egészségügyre, mégsem érünk el jobb eredményeket. Sőt, az eredményeink gyakran rosszabbak, mint más, nyugat-európai nemzeteké. Sok pénzt elköltünk olyan dolgokra, amelyek nem tesznek bennünket egészségesebbekké. Meg kell fontolnunk, mi működik és mi nem.”

A betegeknek meg kell tanítani, mennyi egy-egy betegség természetes lefolyása, akkor lesz remélhető, hogy az elvárásaik jobban illeszkednek majd a valósághoz.

(Forrás: Független)