Szőlőmag-kivonattal a rák ellen

Minél előrehaladottabb a vastagbél-, végbélrák, annál jobban gátolja a ráksejtek növekedését és túlélését a szőlőmag-kivonat – állítja a Cancer Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A kivonat az egészséges sejteket nem károsítja. A vastagbél-, végbélrákos megbetegedések növekvő arányának ismeretében ez különösen fontos eredmény.

„Már ismert egy ideje, hogy a szőlőmag-kivonatban lévő bioaktív vegyületek képesek szelektíven támadni a ráksejteket. Ez a kutatás kimutatta, hogy az a sokféle mutáció, amely a vastagbélrák áttéteket lehetővé teszi, és ami miatt a tradicionális kemoterápiát a mutációk túlélik, különösen érzékenyen reagál a szőlőmag-kivonatra” – mondja Molly Derry, a Skaggs Gyógyszerészeti Egyetem professzora.A szőlőmag kivonata biztató eredményeket hoz

A vastagbél-, végbélrákos megbetegedések növekvő arányának tudatában ez különösen fontos eredmény,jegyzi meg Derry, utalva a zsíros étrendre és az ülő életmódra, mint kockázati tényezőre. Nem mellékesen, a páciensek 60 százaléka már a rák előrehaladott stádiumában kerül orvoshoz.

Derry és csapata vastagbélrákos sejtvonalon végzett kísérleteket a betegség különböző stádiumaiban levő sejtekkel. Általában sokkal több kemoterápiás kezelés szükséges ahhoz, hogy elpusztítsa a IV. stádiumban levő rákos sejteket, mint a II. stádiumban levőket. A szőlőmag-kivonat azonban kivétel.

„Kevesebb, mint a fele anyagra (szőlőmag-kivonatra) volt szükség ahhoz, hogy elnyomja a sejtnövekedést, és elpusztítsa a IV. stádiumban levő rákos sejtek 50%-át, mint ha II. stádiumú ráksejtekkel akartunk volna elérni hasonló eredményt” – mondja a kutató. Azt is felfedezték, miért támadja a szőlőmag-kivonat előszeretettel az előrehaladott állapotban lévő ráksejteket: a szőlőmag-kivonat valószínűleg oxidatív stresszt vált ki a rákos sejtekben, és az vezet apoptózishoz – programozott sejthalálhoz.

„A vastagbél- és a végbélráksejteknek 11 000 genetikai mutációjuk van, ennyi eltérés van a DNS-ükben az egészséges sejtekhez képest. A hagyományos kemoterápia viszont csak egy specifikus mutációt képes elérni, és ahogy a rák tovább fejlődik, egyre több mutáció fordul elő… Emiatt a rák egyre ellenállóbbá válhat a kemoterápiára. A szőlőmag-kivonat többféle bioaktív vegyülete viszont képes megbirkózni a többféle mutációval. Minél több a mutáció, annál hatékonyabb a szőlőmag-kivonat” – állítja Derry.

Független