Összefüggnek a gyermekkori asztmával és ekcémával a gyorséttermi ételek

A betegségek és az étrend nemzetközi mintáinak elemzése alapján az derült ki, hogy a gyorséttermi ételek heti háromszori fogyasztása gyermekekben asztma és ekcéma kialakulásához vezethet. A Thorax szaklap legújabb számában megjelent tanulmányhoz több mint 500 ezer gyermek adatait vizsgálták mintegy 50 országban.

Összefüggnek a gyermekkori asztmával és ekcémával a gyorséttermi ételekAz eredmények szerint az egészségtelen étrend lehet felelős ezeknek az allergiás megbetegedéseknek a terjedéséért. E negatív hatást nagy mennyiségű gyümölcs fogyasztásával lehet ellensúlyozni.

A gyorsételek gyakran nagy mennyiségű telített- és transzzsírokat tartalmaznak, amelyek közismerten hatást gyakorolnak az immunrendszerünkre. A gyümölcsök ezzel szemben rengeteg antioxidánst és egyéb jótékony hatású vegyületet tartalmaznak.

A kutatásban vizsgált kiskamaszok, akik hetente legalább háromszor fogyasztottak gyorséttermi ételeket, a súlyos asztma kialakulásának szempontjából 39 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve. A hat-hét éves gyermekek esetében pedig 27 százalékkal magasabb ugyanez a kockázat. Heti legalább három adag gyümölcs fogyasztásával viszont 11-14 százalékkal csökkenthető a súlyos asztma, az ekcéma, továbbá az allergiás kötőhártyagyulladás és orrfolyás (rinokonjunktivitisz) kockázata.

A tanulmány szerzői, Innes Asher az Aucklandi Egyetem és Hywel Williams a Nottinghami Egyetem professzora szerint amennyiben a gyorséttermi ételek és az asztma, rinokonjunktivitisz és ekcéma közötti összefüggés oksági, az eredmények óriási jelentőséggel bírnak a közegészségügy szempontjából, figyelembe véve a gyorséttermi ételek világszerte növekvő fogyasztását.

Az asztmás betegeknek általában nem írnak elő speciális diétát. Egyes esetekben azonban bizonyos élelmiszerek, például a tehéntej, a tojás, a hal, a kagyló, az élesztő, a diófélék és bizonyos ételszínezékek súlyosbíthatják a tüneteket.

Az Asthma UK szervezet minden betegnek azt javasolja, hogy fogyasszon nagy mennyiségű vitamint és antioxidánst tartalmazó friss gyümölcsöket, amelyek jótékony hatást gyakorolnak az asztmás megbetegedésekre.