Szemhéjgyulladás – mi okozza?

A szemhéjgyulladást okozhatja fertőzés (baktériumok, vírusok), irritáció (pl. erős, tartós napsugárzás) vagy allergia. Részjelensége lehet a seborrheás ekcéma néven ismert betegségnek is, de kialakulhat rejtett fénytörési hiba folytán is, ilyenkor a külső és belső szemizmok folyamatos erőlködése áll a krónikus szemhéjgyulladás hátterében. Miről ismerhetjük fel, hogyan gyógyítható?

A fertőzést rendszerint apró bőrsérülés (horzsolás, rovarcsípés) előzi meg, a baktériumok ezen keresztül jutnak a bőr felszínes vagy mélyebb szövetei közé. A gennykeltő baktérium okozta felszínes bőrgyulladás az ótvar. Ritkábban hatol a fertőzés a mélyebb szövetek közé, ekkor tályog vagy orbánc alakul ki.

Tünetek

A szemhéjszél gyulladásakor a pillák körüli terület gyulladt, vörös, enyhén váladékos, esetleg hámlik. Gyakori tünet a viszketés. Előfordulhat, hogy a megszáradt váladék a szempillához tapadó korpának látszik. Felléphet fényérzékenység, könnyezés, szúró érzés, ezért a gyermek gyakran dörzsölgeti a szemét.

Ha a szemhéjban az eddigi tünetek mellett kicsi, piros, fájdalmas csomó jelenik meg, a betegség árpával szövődött.

A baktériumok okozta felszíni szemhéjgyulladásban a szemhéj jól körülhatárolt területen gyulladt: vörös, duzzadt, váladékos, sárgás pörkkel fedett. Az elváltozás viszket, a gyermek vakarássza, majd más bőrterületet is megvakarva továbbterjeszti a gyulladást.

A mélyebb szöveteket érintő gyulladás esetén az egész szemhéj duzzadt, fájdalmas, forró tapintatú, nyomásérzékeny, a gyermek lázas, levert.

Leggyakrabban herpeszvírus okoz szemhéjgyulladást: a szemhéj bőrén apró, víztiszta folyadékkal telt hólyagok jelennek meg kis csoportokban, melyek feszülnek, ezért viszkethetnek.

A cikk folytatásának olvasásához kattintson ide.

Ha szeretne még többet olvasni a szemhéjgyulladásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Árpa vagy jégárpa – nem mindegy!