Kockázatos lehet az inzulinpótlás 2-es típusú cukorbetegség esetén

Az Egyesült Királyság klinikai adatbázisának (CPRD) alapján, amely a lakosság körülbelül tizedét tartalmazza, a felsőoktatási intézmény orvosi karának kutatói összehasonlították az inzulinterápián lévő 2-es típusú cukorbetegséggel kezelteket azokkal, akiket más vércukorszint-csökkentő módszerrel kezelnek. Kiderült, hogy sokkal nagyobb arányban fordultak elő egyéni szövődmények az inzulinterápián lévőknél. Elsősorban szívroham, stroke, szemprobléma és vesebetegség merült föl náluk.

Kockázatos lehet az inzulinpótlás 2-es típusú cukorbetegség esetén„Továbbra is az inzulinterápia a leggyakrabban alkalmazott hosszú távú megoldás a vércukorszint csökkentésére a 2-es típusú cukorbetegség esetén, és használata egyre elterjedtebb az utóbbi években” – mondta a kutatást vezető Craig Currie professzor. „Az új kezelési lehetőségek előtérbe kerülésével azonban felmerül a kérdés, hogy melyik megoldás a legbiztonságosabb. Az általunk vizsgált adatbázis 1999 és 2011 közötti adatai szerint megerősíthetjük, hogy az inzulinos beavatkozás egészségügyi kockázatok emelkedésével jár” – tette hozzá a szakértő.

Jelen tanulmány számos korábbi munkát is megerősít, amelyek már rámutattak e hormon pótlásának veszélyeire bizonyos csoportokon belül. Egy kanadai kutatás alapján háromszoros a halálozási arány az érintettek körében, míg egy előző brit értekezés másfélszeres növekedésről számolt be.

„A jelenleg inzulinterápián lévő betegeknek semmilyen körülmények között nem szabad felfüggeszteniük a kezelést. Fontos hangsúlyozni, hogy eredményeink csakis a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkoznak, amely jellegzetesen a túlsúlyos időseknél jelentkezik. Minden páciensnél egyéni tényezőket kell számításba venni a gyógyszerezés során. A betegek többsége egyébként nem tapasztal mellékhatást, ám a fejlemények tudatában mindenképpen további kivizsgálást igényel a jelenség. Aggodalom esetén mindenképpen a kezelőorvoshoz kell fordulni” – összegezte Currie professzor.