Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Csökkenti a reuma kockázatát a napfény

A napfényes éghajlaton élőknél alacsonyabb a reumás ízületi gyulladás kialakulásának veszélye – állítják amerikai kutatók. A több mint 200 000 nő bevonásával készült tanulmány, amelyet az Annals of the Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban tettek közzé, azt taglalja, hogy a természetes napfény hatására termelt D-vitamin hozzájárul az ízületek védelméhez.

Csökkenti a reuma kockázatát a napfényA reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz) során a szervezet saját immunrendszere támadja meg az érintett részeket, igen erős fájdalmat okozva. Kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen, de tény, hogy nőknél gyakoribb.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 100 000 hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemmel 1976 óta, s ugyanannyiét 1989 óta. Kórtörténetüket összehasonlították az UV-B sugárzásnak való kitettségük becsült értékével, lakhelyük alapján. Az első csoport adatai szerint az Amerikai Egyesült Államok legnaposabb vidékein élőknél 21 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik a legkevesebb UV-B sugárzást kapták. Az 1989 óta megfigyelteknél azonban nem volt ilyen összefüggés. Utóbbi jelenség oka lehet, hogy a kérdéses időszakban nőtt a nap elleni tudatos védelem, például a naptej használatának mértéke.

Feltételezések szerint a napfény hatására termelődő D-vitamin képes közvetlenül csökkenteni a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A D-vitamin alacsony szintje bizonyítottan együtt jár bizonyos immunproblémákkal, például a szklerózis multiplexszel.

Dr. Chris Deighton, a Brit Reumatológiai Társaság elnöke úgy fogalmazott, érdekes tanulmányról van szó, amely támpontot adhat arra vonatkozóan, hogy a környezet miként befolyásolja a betegség előfordulását. „Ez nem azt jelenti, hogy órákig tartó napozásra buzdítanánk az embereket, mivel az UV-B sugárzás égeti a szöveteket és növeli a bőrrák kockázatát” – tette hozzá a szakértő.