Csökkenthetik a szívroham kockázatát a bogyós gyümölcsök

Egy nagyszabású, friss kutatás szerint heti legalább három adag fekete áfonya és földieper fogyasztásával nőkben csökkenthető a szívroham kockázata. A Circulation januári számában közzétett kutatás során az amerikai Ápolónők II. Egészségtanulmányában részt vevő középkorú nők adatait elemezték. A nők 18 évig négyévente kérdőívet töltöttek ki étrendjükről, a kutatási időszakban 405 nő kapott szívrohamot.

Csökkenthetik a szívroham kockázatát a bogyós gyümölcsökAz eredmények azt mutatták, hogy azokban a nőkben, akik a legtöbb fekete áfonyát és földiepret fogyasztották, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki szívroham, mint azokban, akik havi egy adagnál is kevesebbet fogyasztottak. Ez még azokra a nőkre is igaznak bizonyult, akiknek étrendje más zöldségből és gyümölcsből nagy mennyiséget tartalmazott, ráadásul az előny függetlennek mutatkozott az egyéb kockázati tényezőktől, például az öregedéstől, a magas vérnyomástól, a szívroham családi kórtörténetétől, a testtömeg-indextől, a testmozgástól, a dohányzástól, valamint a koffein- és alkoholfogyasztástól.

A Kelet-Angliai Egyetem Norwich Orvosi Karának kutatói Aedin Cassidy vezetésével arról számoltak be, hogy nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, mi okozza a szívroham kockázatának csökkenését, illetve hogy van-e közvetlen ok-okozati összefüggés a bogyók fogyasztása és a kockázatcsökkenés között. Az biztos, hogy ezek a gyümölcsök sok olyan flavonoid vegyületet, úgynevezett antocianinokat tartalmaznak, amelyek értágító hatásúak, ami megakadályozza a plakklerakódást. Szívroham akkor alakul ki, amikor a lerakódott plakk gátolja a szívbe irányuló véráramlást.

A kutatók azt is hozzátették, hogy valószínűleg a férfiaknak is jót tesz a bogyók fogyasztása, de jelen esetben a kutatás csak a nőkre összpontosított. Cassidy úgy véli, hogy a kimutatott előny alátámasztásához további kutatásokra lesz szükség, de az eredmények nagy jelentőséggel bírnak közegészségügyi szempontból, mert ezek a gyümölcsök könnyen beilleszthetők a hagyományos étrendbe.