Gyógynövény-kivonat az Alzheimer-kór kezelésében

A Restorative Neurology and Neuroscience legújabb száma egy új módszert mutat be az Alzheimer-kór kezelésére: egy kínai gyógynövényből, a Polygonum multiflorumból kivont tetrahidroxi-stilbene glikozid (TSG) képes meggátolni az agyban az α-szinuklein nevű fehérje felhalmozódását. Régóta ismert, hogy Alzheimer-kóros betegekben a béta-amiloid nevű anyag is lerakódik, de jelen tanulmány az α-szinuklein potenciális szerepére is felhívja a figyelmet.

Gyógynövény-kivonat az Alzheimer-kór kezelésébenAz α-szinuklein túlzott termelése és idegszövetben való felhalmozódása számos degeneratív idegrendszeri betegségre, így a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra is jellemző. Jellemző, hogy a felhalmozódás a korral párhuzamosan egyre nagyobb mértéket ölt, például egérkísérletben az idősebb alanyok hippokampuszában szignifikánsan magasabb volt ennek szintje. Dr. Lan Zhang és a Pekingi Orvostudományi Egyetem (Kína) munkatársai állatkísérletben demonstrálták a TSG kedvező hatását génsebészeti úton előállított Alzheimer-kórban szenvedő egerekre.

Korábbi vizsgálataikban a kutatók már leírták, hogy egy bizonyos mutáció művi bevitele mind morfológiailag, mind az egerek viselkedését illetően Alzheimer-kórra jellemző jeleket eredményez, mely tünetek a kor előrehaladtával egyre súlyosabbak. Jelen vizsgálatban az egyedeket három csoportra osztották, az állatok egy csoportja naponta kapott placebo kezelést, míg a másik kettőnél TSG-kezelést alkalmaztak 120 µmol/kg, illetve 240 µmol/kg dózisban. A fél évig tartó kurzust követően a kutatók kielemezték a különböző csoportba tartozó egerek agyának szöveti szerkezetét és genetikai működését. Megállapították, hogy a hatóanyaggal való kezelés dózisfüggő módon csökkentette az α-szinuklein termelését, és emiatt a lerakódás mértékét is.