Puffadás: kellemetlen, fájdalmas

A puffadásnak számos oka lehet, ám ezek egyszerű eszközökkel többnyire kezelhetők, sőt meg is előzhetők. Gyakran jelentkezik sietős evés vagy ivás után, vagy mert a gyomor-bélszakaszban emésztési problémák vannak. A hüvelyeseket és más zöldségféléket is tartalmazó bőséges étkezés gyakran a terhelhetőség határára viszi a beleket. Ha mindehhez még túlzott alkohol-, nikotin-, vagy kávéélvezet is társul, a puffadás szinte előre programozott. Az édességet, cukrot ugyan lebontják a bélbaktériumok, ez azonban jelentős gézképződéssel jár.

Puffadás keletkezhet sok lenyelt levegő, fokozott gázképződés miatt az emésztési folyamatok során, vagy a gázok áramlásának akadályozása révén a bélben. Puffadáskor a has térfogata megnő és feszül, fájdalmas bélgörcsök is jelentkezhetnek.Káposzta: az egyik klasszikus puffasztó étel

Nem feltétlenül a nyers koszt az egészséges: sokan ugyanis éppen az ilyenre történő átállás során tapasztalnak fokozott panaszokat. Néha az emésztőnedvek összetétele, a stressz, félelem, vagy depresszió is elősegítheti a puffadást.

A puffadás megelőzése:

  • Egyen lassan és rágja meg alaposan az ételt. Így kevesebb levegő kerül a gyomorba.
  • Táplálkozzon napközben gyakrabban, kis mennyiségben, mint ritkán nagy mennyiségben.
  • Kerülje a puffasztó ételeket, édességet, alkoholt és nikotint. Tapasztalja meg, mi hat Önnél puffasztólag. Nem minden ember reagál egyformán a lencsére, borsóra, babra.
  • Nyers zöldség helyett próbálja ki a főttet.
  • Elegendő testmozgással elkerülhető a puffadás és segít annak megszüntetésében is. Erre szolgálnak a rövid, étkezés utáni séták.

A puffadás kezelése

  • Dobja el a szűk nadrágot, vagy a túl szűk övet, ezzel elősegíti a hasban lévő belek mozgását.
  • Segíthet a vizes palack, vagy egy meleg pakolás a hasra. Próbálja ki, hogy egy gyenge hasmasszázs hoz-e enyhülést.
  • Édeskömény-, kömény,- és ánizstea, vagy ezek cseppekben jók puffadás ellen. Szóba jöhet sárga tárnics, gyömbér, koriander, majoránna, menta, üröm is.
  • Keserű gyógynövények, mint a tárnicsgyökér, angelikagyökér segítik az emésztést; kész preparátumok gyógyszertárban is kaphatók.
  • A gyógyszerész javasolhat puffadás elleni szereket, amelyek megszüntetik a gázbuborék-képződést a belekben. Ezek a szerek befolyásolhatják más gyógyszerek felszívódását, ezért használatuk előtt kérdezze meg orvosát is.

A puffadás saját kezeléssel általában hamar megszűnik. Ha panaszai ennek ellenére is megmaradnak, keresse fel orvosát, ő kizárhat súlyosabb rendellenességeket vagy betegségeket, mint például a laktóz intolerancia, rendellenes epeáramlás vagy krónikus gyulladásos bélbetegség.

(További tanácsokért keresse fel portálunk Gyógynövénykereső menüpontját!)

(Németből fordította: Koncz László)