Befolyásolhatja az idősek emlékezetét a herpeszvírus?

Azok az idősebb felnőttek, akik a herpesz szimplex vírussal és bizonyos más kórokozókkal fertőzöttek, gyengébb gondolkodási képességgel és emlékezőtehetséggel rendelkezhetnek, mint kortársaik – derül ki a legújabb kutatásból. A Neurology aktuális számában megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, hogy a vizsgált 1600 idősebb felnőtt közül a krónikus herpesz szimplex, valamint bizonyos más vírus és bakteriális fertőzésekben szenvedő személyek rosszabbul teljesítettek a mentális képességeket mérő szabványos tesztekben. Az eredmények ugyanakkor nem bizonyítják, hogy a rosszabb teljesítményt ténylegesen a fertőzések okoznák.

Befolyásolhatja az idősek emlékezetét a herpeszvírus?„Egyelőre nem állíthatjuk biztosan, hogy ok-okozati összefüggés lenne a kettő között” – nyilatkozta a kutatás vezetője Dr. Mira Katan, a New York-i Columbia Egyetem neurológusa. „Még csak kapcsolatot fedeztünk fel közöttük, ami elég érdekesnek tűnik ahhoz, hogy folytassuk a kutatásokat a témában.”

A kutatás során 1625 hatvankilenc év átlagéletkorú idős felnőtt vérmintáiban keresték a herpesz szimplex vírust, valamint a herpesz családba tartozó másik vírust, a citomegalovírust, amely általában nem okoz tüneteket. Ezen kívül a légúti megbetegedéseket okozó C. pneumoniae baktérium, valamint a fekélyekért felelős gyomorbaktérium, a H. pylori jelenlétét is vizsgálták.

Az eredmények átlagosan azt mutatták, hogy minél nagyobb a „fertőzési teher”, annál rosszabbul teljesítenek az idős felnőttek a gondolkodást és a memóriát vizsgáló tesztekben. Ráadásul ez akkor is igaznak bizonyult, amikor egyéb tényezőket, például az iskolázottságot, a dohányzást, a szívbetegséget és a cukorbetegséget is számításba vettek.

A kutatók ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a testmozgás védőhatást gyakorolhat. A fertőzési „teher” csak az ülő életmódot folytató alanyokban állt összefüggésben a mentális leépüléssel, a rendszeres testmozgást végzőkben nem. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ennek pontosításához is további kutatásokra lesz szükség. Katan azt is elmondta, hogy a vírusfertőzések nagyobb mértékben befolyásolták a mentális leépülést, mint a bakteriális fertőzések. A legnagyobb mértékű mentális romlást azokban az alanyokban tapasztalták, akik mindhárom vírust, a HSV-1-et, a HSV-2-t és a citomegalovírust is hordozták. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy nem csupán egy vírus fertőzése, hanem főként a teljes vírusterhelés számít.