Szívbetegséget okoz a pattogatott kukorica?

A korábban felmerült biszfenol-a (BPA) mellett újabb aggodalmat keltő vegyületet azonosítottak a csemegében: a perfluoroktánsav (PFOA), amelyet tapadásmentes edényeknek, élelmiszeripari csomagolóanyagoknak, bútoroknak, illetve esőkabátoknak is tulajdonítanak, szív- és érrendszeri betegségekhez köthető. Az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársai 1200 ember egészségügyi adatainak elemzése után megállapították, hogy minél magasabb a PFOA szintje a vérben, annál nagyobb a szív- és érrendszeri gondok esélye, mégpedig kortól, bőrszíntől, testtömegindextől, dohányzástól, cukorbetegségtől, valamint magas vérnyomástól függetlenül.

Szívbetegséget okoz a pattogatott kukorica?A mintába kerültek 98 százalékának megtalálták a vegyületet a vérében. Korábban már bizonyították a PFOA káros hatásait az állatok kardiovaszkuláris problémáira nézve, s ez az első eset, amikor emberekre vonatkozóan világítanak rá az összefüggésre.

„Nem biztos, hogy a PFOA okozza a szívbetegséget. Más kapcsolat is lehet közöttük: előfordulhat például, hogy a szívbetegek szervezete több PFOA-t tart vissza” – magyarázta Dr. Anoop Shankar kutató.

Az egészségügyi szakértők egy része azonban – köztük az amerikai Környezeti Munkacsoporttal – olyan eredményekre figyelmeztet, amelyek alapján a PFOA rákkeltő az emberi szervezetben, valamint vesebetegségekhez és magas koleszterinszinthez vezethet gyerek-, illetve serdülőkorban. Az összefüggés tisztázódásáig érdemes csökkenteni a tapadásmentes edényeknek és a feldolgozott élelmiszereknek – úgymint a pattogatott kukoricának – való kitettséget. A tengerentúli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) mérései szerint bizonyos mikrohullámú sütőben elkészíthető változatok ugyanis különösen sok PFOA-t tartalmaznak.