Óvatosan az állatsimogatókkal!

A közegészségügyi szakértők figyelmeztetik a lakosságot, hogy legyenek óvatosak az állatsimogatókban terjedő hasmenéses fertőzésekkel és mindenképpen védjék magukat a betegségek ellen. A Public Health England adati szerint az idei évben már 12 fertőzéses gócpontot jelentettek, amik mind az Angliában működő állatsimogatásra specializálódott farmokhoz köthetők és összesen 130 ember megbetegedését okozták.

Óvatosan az állatsimogatókkal!Az emberek az állatok vagy a széklettel szennyezett felületek megérintésével kaphatják el a fertőzést. A leghatékonyabb védekezési módszer a szappanos kézmosás, mivel az antibakteriális zselék és törlőkendők sokszor nem nyújtanak megfelelő védelmet, például nem képesek elpusztítani az E. coli 0157 baktériumot sem. Szakértők szerint minden esetben úgy kellene eljárni, mintha mindegyik szarvasmarha, birka, és kecske potenciális veszélyforrás lenne.

„Ezek a kisebb járványok segíthetnek emlékeztetni az emberek, milyen fontos a szappanos kézmosás az állatokkal való érintkezés után, különösen evés előtt” – nyilatkozta Dr. Bob Adak, a Public Health England emésztőszervi megbetegedésekkel foglalkozó osztályának vezetője. „Bár a szemmel látható szennyeződéseket elkerülhetjük, az állatsimogatókban láthatatlan baktériumok milliói veszik körül az embert mindenütt.”

„Az állatsimogatókban kialakuló szezonális E. coli járványok előtt szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy az antibakteriális zselék és kéztörlők nem nyújtanak megfelelő védelmet, mivel nem képesek elpusztítani az állatsimogatókban és a farmokon lévő kórokozók nagy részét” – figyelmeztet a szakember. „A gyerekek esetében különösen oda kell figyelni a megfelelő higiéniás körülményekre, mivel náluk nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyosabb szövődmények. Ha tisztában vagyunk a ránk leselkedő veszélyekkel, könnyen elkerülhetjük őket, és élvezhetjük az állatsimogatókban tett kirándulásokat.”