Szúnyogcsípés következményekkel

Ki nem ismerné a helyzetet? Kint ülünk a meleg nyári estén a szabadban, és hirtelen szúrást érzünk a lábunkon. Elég egy pillantás és már tudjuk, mi az oka: szúnyogcsípés. Önmagában véve többnyire ártalmatlan, de annál kellemetlenebb, mivel a szúnyogcsípés rendkívüli módon viszket.

A szúnyogok elkerülhetetlen jelenségei a szép nyári napoknak. Valóban zavarók, de Európa középső és északi részén veszélytelennek ítélik ezeket a vérszívókat. Ennek ellenére egy szúnyogcsípés allergiás reakciót válthat ki, és súlyos bőrpírt, duzzanatot okozhat.

Szúnyogcsípés: mi a teendő?

Közvetlenül csípés után fertőtleníteni kell a helyet. Ezzel bármiféle gyulladás veszélye jelentősen csökkenthető. Nagyon fontos: ne vakarjuk, akkor se, ha a viszketés szinte kibírhatatlan. A vakarás révén baktériumokat juttathatunk a bőr alá.

A duzzanat lelohasztásában segít: hűtsük a csípés helyén a bőrfelületet. Bármilyen hűvös gél segít a viszketés csillapításában is. Ha gél nincs kéznél, megteszi egy benedvesített kendő is.A szúnyogcsípés kezelésére sok házi tipp létezik. Állítólag segít, ha körmünkkel keresztet karcolunk a csípés helyén a bőrre. Mások a félbevágott vöröshagymára esküsznek, vagy egy csepp forró viaszra, amit a duzzanatra csöppentünk. Több értelme van azonban annak, ha próbáljuk elkerülni a szúnyogcsípést például illóolajjal, rovarirtó spray-vel, vagy hosszú ruha viselésével.

Ha allergia jelentkezik

Vannak, akiknél a szúnyogcsípésnek semmiféle egészségügyi következménye nincs, ám egyre többen panaszkodnak arra, hogy a csípés náluk erős bőrpírt és duzzanatot okoz. A szúnyogcsípés utáni duzzanat azonban nem feltétlenül allergiás reakció jele. Aki azonban keringési zavarokat, hányást, hasmenést tapasztal, feltétlenül forduljon orvoshoz, hogy tisztázza, nem allergiás reakcióról van-e szó. Az orvos mérni tudja az antitestek jelenlétét a vérben, és ennek révén megállapíthatja esetleges allergia meglétét.

Ha a szúnyogcsípés légszomjat okoz, azonnal sürgősségi ellátást kell kérni. Ugyanez a teendő, ha a csípés a nyakon, szájon vagy a szemen okoz nagy duzzanatokat.

Miért csíp egyáltalán a szúnyog?

Tudjuk, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, ezeknek vérre van szükségük a peterakáshoz. Tragikus, hogy gyakran nem is vesszük észre, ha megcsípett egy szúnyog. A szúnyognak nem fullánkja, hanem ormánya van a vérszívásra, azon apró „fogak” helyezkednek el, amelyekkel parányi vágást ejt a bőrön. Ezután fecskendezi be nyálát a parányi sebbe.

A nyál egyrészt érzéstelenítő hatású, másrészt segít a véralvadás megakadályozásában. Összetétele okozhatja a bajt, mert a benne lévő fehérjék allergiás tüneteket válthatnak ki. (A forró égövön a szúnyogok nyálában malária- és egyéb kórokozók vannak nagy számban.)

A szervezet védelmi rendszere riadót fúj

A szervezet reagál a szúnyog nyálára, és a védelmi rendszer aktiválásával hisztamint juttat a vérkeringésbe. Sok embernél bizonyos mennyiségű hisztamin reakciókat vált ki, duzzanat, bőrpír és erős viszketés lép fel. A szúnyogok a környezeti szennyeződés miatt káros anyagokat hordozhatnak, melyeket a vérszíváskor az emberi szervezetbe juttatnak.

Az izzadság és a meleg csalogatja a szúnyogokat

Hogy lehet az, hogy míg egyeseket ritkán, másokat gyakran megcsípnek a szúnyogok? Még ha továbbra is makacsul tartja magát a vélekedés, hogy az édesebb vérűeket jobban szeretik a szúnyogok, tudományos szempontból ez babonaság. A szúnyogok számára az izzadság szaga, valamit a testhőmérséklet vonzó, és különösen a vérrel jól ellátott területeket kedvelik. Elsősorban a kilélegzett szén-dioxidot érzékelik, így találják meg az embert és melegvérű állatokat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egyre északabbra terjednek a lepkeszúnyogok