Tigrisbalzsam: régi szer, de sok mindenre jó!

Ma már sokan azt gondolhatják, hogy a tigrisbalzsam elavult, csak a nagymamáink használták. Akik a 80-as évek előtt születettek, tudják, hogy számos előnye, jó hatása van. Az eredeti tigrisbalzsamot Burmában, az 1870-es években, Aw Chu Kin kínai mester készítette, mentolt, mentaolajat, szegfűszeg-olajat, cajeput olajat és kámfort tartalmaz.

Egyre északabbra terjednek a lepkeszúnyogok

A leishmaniasis olyan betegség, amelyet a molylepkéhez hasonló lepkeszúnyogok terjesztenek, amelyek mind az állatokat, mind az embereket megcsípik. A trópusi fertőző betegség kórokozója – a Leishmania donovani – egysejtű parazita, a csípéskor kerül a gazdatestbe. A tünetek a betegség típusától függően változhatnak, és a betegség akár halálos is lehet.

Néhány tény, amit érdemes tudni a szúnyogcsípésről

A nyugat-nílusi lázról szóló hírek kapcsán a szúnyogok bekerültek a hírekbe, de a valóságban ott vannak a kertekben, parkokban, játszótereken is. Mennyire ismerjük őket és a velük járó kockázatot? Mi mindent okozhatnak azon kívül, hogy a csípésük helye ég, viszket, hogyan előzhetjük meg a csípést? Íme, néhány érdekes tény a nyár legbosszantóbb rovarjairól.

Szúnyogcsípés következményekkel

Ki nem ismerné a helyzetet? Kint ülünk a meleg nyári estén a szabadban, és hirtelen szúrást érzünk a lábunkon. Elég egy pillantás és már tudjuk, mi az oka: szúnyogcsípés. Önmagában véve többnyire ártalmatlan, de annál kellemetlenebb, mivel a szúnyogcsípés rendkívüli módon viszket. A szúnyogok elkerülhetetlen jelenségei a szép nyári napoknak.