Néhány tény, amit érdemes tudni a szúnyogcsípésről

A nyugat-nílusi lázról szóló hírek kapcsán a szúnyogok bekerültek a hírekbe, de a valóságban ott vannak a kertekben, parkokban, játszótereken is. Mennyire ismerjük őket és a velük járó kockázatot? Mi mindent okozhatnak azon kívül, hogy a csípésük helye ég, viszket, hogyan előzhetjük meg a csípést? Íme, néhány érdekes tény a nyár legbosszantóbb rovarjairól.

Nem minden szúnyog csíp

Észak-Amerikában 170 (világszerte 3500, Magyarországon mintegy 50) szúnyogfaj él, de nem mindegyik csípi meg az embert. A csípőszúnyogok közül is csak a nőstények vérszívók, nekik a tojásrakáshoz van szükségük a vér proteintartalmára.Riasszuk, mielőtt csípne

Vonzódnak-e bizonyos vércsoportokhoz?

Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a 0 vércsoportú emberek több csípést kapnak, mint az A vagy B vércsoportúak, de erről az állításról még viták folynak. Kevés a bizonyíték arra az általános hiedelemre is, hogy a sötét ruházat jobban vonzza a szúnyogokat.

Kutatások szerint sokkal valószínűbb, hogy a szúnyogok azokhoz az emberekhez közelednek, akik több szén-dioxidot lélegeznek ki –ilyenek például a várandós nők vagy a sörivók. A szúnyogok a testhőmérséklet és kémiai jelek észlelésével találják meg a gazdatestet. Ezek a tulajdonságok hozzásegíthetnek a nagyobb szén-dioxid kibocsátáshoz, ami segít a szúnyogoknak az emberi jelenlét észlelésében.

Vakarózás ellen

Szinte mindenki viszketni kezd, ha megcsípte egy szúnyog, de egyesek valóban hajlamosabbak arra, hogy a csípés helye megdagadjon vagy kipirosodjon. A viszketést a hisztamin okozza, melyet a szervezetünk termel a szúnyognyál elleni reakcióként.

A vakarástól rosszabb lesz a csípés. Ha meg tudjuk állni, ne vakarjuk a szúnyogcsípéseket. A vakarással felkavarjuk a szúnyognyálat, ami a testet további hisztamin termelésre készteti. Ráadásul, ha felsértjük a bőrünket, a fertőzés veszélye is növekszik. Ha megcsípett a szúnyog, a legjobb megoldás, ha a csípést kímélő szappannal és hideg vízzel megmossuk. Még jobb azonban a megelőzés. Próbáljuk ki a házi szúnyogriasztó praktikákat, például a következőt:

20 szem szegfűszeget, 2 tk szárított citromhéjat, 2 tk őrölt fahéjat és 1 ek vaníliaaromát engedjünk fel 3-4 dl vízzel, hagyjuk egy éjszakára állni, majd szűrjük le. Tároljuk a hűtőben, és esti foglalatosság előtt pumpás üvegből permetezzük magunkra, vagy egy vattalapocskával töröljük át bőrünket a folyadékkal.

(Angolból fordította: H. Orsi)