Szívbetegséget és cukorbetegséget jelezhetnek a férfiak hólyagpanaszai

Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint számos egészségügyi rendellenességtől szenvedhetnek azok a férfiak, akik éjszaka többször is felkelnek vizelni. E rendellenességek többségét a családorvosok kezelni tudnák, ha megfelelő figyelmet szentelnének ezeknek. Az éjszakai vizelési inger (nikturia) a hólyagtúlműködés-szindróma egyik jele lehet.

Szívbetegséget és cukorbetegséget jelezhetnek a férfiak hólyagpanaszai„Az éjszakai vizelési inger a vizelet tárolásának zavara, ami akadályozza az alvást. A panasz más rendellenességeket is jelezhet, illetve súlyosbíthat” – magyarázta Gary Wittert, az egyetem professzora. „Az éjszakai vizelés a sürgető ingerrel illetve a gyakori vizeléssel kombinálva hólyagtúlműködés-szindrómára utalhat. Most kezdjük csak felismerni, milyen szélesebb körű következményekkel járhat ez más rendellenességekkel kapcsolatban.”

Journal of Urology következő számában megjelenő tanulmány szerint minden ötödik 40 éven felüli ausztrál férfi, és a 70 éven felüli férfiak egyharmada szenved hólyagtúlműködés-szindrómában. A kutatók most azt állítják, hogy az alsó húgyúti tünetek annak ellenére, hogy hagyományosan a prosztatával társítják ezeket, inkább olyan tényezőkkel állnak összefüggésben, amelyek nem a hólyaghoz és a prosztatához kapcsolódnak.

„Ezek a húgyúti panaszok más rendellenességekkel, például az alvási apnoéval, a depresszióval illetve szorongással, és az elhízással hozhatók összefüggésbe” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Sean Martin. „A jó hír az, hogy e panaszok közül sokat hatékonyan lehet kezelni vagy módosítani, és kutatásunk azt mutatta, hogy azok a férfiak, akik megfelelően kezelik a háttérben húzódó kórokokat, képesek legyőzni húgyúti panaszaikat is”.