Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek.

Budapesten a külső kerületekben rossz a helyzet

Budapest külső kerületeiben lényegesen az egészségügyi határérték felett alakul a nyári szmogot jelző talajközeli ózon koncentrációja. Hétfőn a Gilice téren az ózon koncentrációja 144 ug/m3 volt, miközben az egészségügyi határérték 120 ug/m3. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig csak 100 ug/m3-t tart elfogadhatónak, de ez alatt is jelentkezhetnek egészségügyi problémák. Hasonló a helyzet Pesthidegkúton is (128) és a többi peremkerületben, míg a város belső kerületeiben egyelőre a határérték alatt maradnak az értékek.Városban, nap közben veszélyes

Pécs, Győr, Veszprém határérték felett

Vidéken Pécsett a legmagasabbak a koncentrációk, a Boszorkány úti mérőállomáson 155 ug/m3-es koncentrációt regisztráltak a műszerek. De határérték felett alakul Győrött (123), Veszprémben (137) és Székesfehérváron (130) is az ózon koncentrációja. Miskolcon (115) és Debrecenben (111) pedig kevéssel határérték alatti értékeket jegyezhettek fel. A koncentrációk folyamatosan emelkednek, van olyan település, ahol már a hétvégén is határérték felett alakultak az értékek. Érdemi javulás a hidegfront érkezésével, a hét végén várható.

Irritálja a szemet, hányinger, fejfájás is jelentkezhet

Az ózon irritálja a szemet, és a nyálkahártyát, de súlyosbítja a pollenallergiát is. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Ráadásul számos más, még veszélyesebb légszennyező anyag jelenlétét is jelzi, köztük a daganatkeltő peroxi-acetil-nitrátét.

Az ok: a sok napsütés és az erős UV-sugárzás

A talajközeli ózon bonyolult reakciók során, az autók kipufogógázaiból jön létre, melyhez az energiát a nap UV-sugárzása biztosítja. A belvárosban kialakuló ózont aztán a szél a külvárosokba szállítja, ahol feldúsul, míg a belső területeken a több szennyezőanyag idővel lebontja az ózont.

Ez az oka annak, hogy a nyári szmog nem annyira a belvárosokat, hanem a lakóövezeteket sújtja. A szennyezőanyag koncentrációjának jellegzetes napi menete van, a déli óráktól kezdve este hét óráig a legmagasabbak a koncentrációk, utána meredeken csökken a szennyezőanyag mennyisége a légkörben.

Károsítja a szemet, de komolyabb hatásai is vannak

Mivel a nyári szmog a hőséggel és a magas UV-sugárzással együtt jelentkezik, nagyon megterheli szervezetünket. A három hatást ráadásul tetézi még a magas pollenkoncentráció is.

A szemet irritálhatja a magas ózonkoncentráció, de az UV-sugárzás is komoly károkat okozhat. Rövid távon begyulladhat a szem, hosszú távon szürkehályog kialakulását is okozhatja, ezért is érdemes napszemüveggel védekezni az UV sugárzás ellen.

A hőség a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg legjobban, de a talajközeli ózon magas koncentrációja is növeli a halálozási rátát. Az Európai Bizottság felmérése szerint évente több tízezer ember idő előtti halála köthető a magas ózonszennyezettséghez.

Ráadásul a parlagfű pollenjének koncentrációja is egyre magasabb. Az ózon pedig a pollenallergiások tüneteit jelentősen súlyosbíthatja. Érdemes arra is odafigyelni, hogy hiába a naptej és a napszemüveg, egyes gyógyszerek fényérzékenységet idézhetnek elő, így már kevés napsugárzás is okozhat allergiás tüneteket.

(Forrás: gimpexsport.eu)