A szmog a vérnyomást is emeli

Minden jel arra utal, hogy a légszennyezettség veszélyesen magas vérnyomást okozhat. Elég már néhány nap erős légszennyezettség ahhoz, hogy több beteget kelljen a sürgősségire szállítani súlyos vérnyomás problémákkal. Hosszú távon tehát azok, akik folyamatosan erős légszennyezettségnek vannak kitéve, akár krónikus magas vérnyomástól is szenvedhetnek idővel.

Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek.

Itt az idei első szmoghelyzet

A fűtési félév első komoly szmoghelyzete van kialakulóban ezekben a napokban. Az északkeleti országrészben igen rossz a levegő minősége már napok óta. A legkritikusabb a helyzet a Sajó völgyében, ahol több településen is nem csak az egészségügyi, hanem a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is meghaladja a levegő szennyezettsége. Az elkövetkező napokban tovább romolhat a helyzet.

Nyári szmogot hozott a hőség

A hőség meghozta magával a nyári szmogot is, egyre több városban lépi át az egészségügyi határértéket a talaj közegi ózon koncentrációja Az ózon és a belőle kialakuló szennyezőanyagok fejfájást okozhatnak, izgatják a szemet, de növekedhet a rákkeltő hatású szennyezőanyagok koncentrációja is. A talaj közeli ózon akkor lépi át az egészségügyi határértéket, ha nyolc óra átlagában koncentrációja meghaladja a 120 ug/m3-es értéket. Ezt az értéket már Miskolcon, Pécsett, Budapesten és több más városban is meghaladta az ózon koncentrációja. Jellemző, hogy a K-pusztai, lakóterületektől távol eső mérőállomásán is 131 ug/m3-es, határérték feletti értékeket mértek.

Vidéken is szmog van, de nincs riadó

Nem csak a nagyobb városokban, hanem a vidék kisvárosokban, sőt a falvakban is messze az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja és több helyütt elérheti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is. Szmogriadó azonban itt nem rendelhető el. Még a természeti területeken is határérték felett van a szennyezőanyagok koncentrációja.