A szmog a vérnyomást is emeli

Minden jel arra utal, hogy a légszennyezettség veszélyesen magas vérnyomást okozhat. Elég már néhány nap erős légszennyezettség ahhoz, hogy több beteget kelljen a sürgősségire szállítani súlyos vérnyomás problémákkal. Hosszú távon tehát azok, akik folyamatosan erős légszennyezettségnek vannak kitéve, akár krónikus magas vérnyomástól is szenvedhetnek idővel.

Az eredmények 17 tanulmány összevetése kapcsán születtek, amelyeket a világ különböző tájain végeztek a szakemberek. Ezeknek mindegyike a légszennyezettség valamilyen formáját vizsgálta, a kipufogógázt, a széntüzelést és a levegőben lévő port és más szennyeződést.

Oka lehet a szmog isAz eredmények azt mutatják, hogy rövid- és hosszútávú hatása egyaránt van a légszennyezettségnek a magas vérnyomás kialakulásának veszélyére” – mondja a kutatás vezető Tao Liu.

Elég már csupán néhány nap erős légszennyezettség ahhoz, hogy több beteget kelljen a sürgősségire szállítani súlyos vérnyomás problémákkal. Hosszú távon tehát azok, akik folyamatosan erős légszennyezettségnek vannak kitéve, akár krónikus magas vérnyomástól is szenvedhetnek idővel – teszi hozzá a szakember.

A magas vérnyomás magas kockázati tényezőnek számít a sztrók és a szívbetegségek tekintetében, ami világszerte vezető haláloknak számít. Egyedül a magas vérnyomás a halálesetek 17 százalékával hozható összefüggésbe globális szinten.

Fontos, hogy tegyünk valamit az erős légszennyezettség ellen, hogy a környezetünk tisztább, az ember pedig egészségesebb legyen. Azok pedig, akik magas vérnyomással küzdenek, jobban teszik, ha szmogos környéken lehetőség szerint kerülik a szabadtéri tevékenységeket – mondja Tao Liu.