Szilva: szorulás ellen a legjobb fegyver

Beköszöntött a szilvaszezon: ismerjük meg ezt a sokoldalú, finom gyümölcsöt és fogyasszuk, amíg csak lehet. Ahogy a nyár őszbe fordul, beköszönt a szilvaszezon. Az érett, ropogós gyümölcs íze emlékeztet még a nyári napsütésre, de segíti szervezetünk felkészítését az őszre. A szilvának nemcsak értékes vitaminokat és ásványi anyagokat köszönhetünk, hanem a székrekedés elleni gyors segítséget is.

A többi gyümölcsfajtához hasonlóan a szilva is nagyrészt vízből áll – emellett proteint, szénhidrátot, A-provitamint, béta-karotint, A-, E-, B1-, B2– és C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Igazi vitaminbomba ez a gyümölcs, amely javítja és erősíti immunrendszerünket és megvéd minket a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A többi gyümölccsel összehasonlítva a szilva gyümölcscukor tartalma jóval magasabb, ezáltal gyorsan energiához juttathatja a szervezetet. Aki fogyókúrázik, építse bele a napi étrendjébe a szilvát. Fontos azonban arra is figyelni, hogy az aszalt szilva kalóriatartalma nagyon magas, így azoknak, akik ügyelnek a súlyukra, nem ajánlatos sokat fogyasztaniuk belőle.Süssünk lekvárt sütőben!

Szorulás ellen

Azoknak, akik gyakran küszködnek szorulással, székrekedéssel, igazi kincs a szilva. A gyümölcsnek ugyanis nagyon magas a rosttartalma, a héjában sok cellulóz van, ami pozitív hatással van a bélmozgásra, ezáltal pedig a székrekedésre is.

Sokoldalú gyümölcs

A szilvát előszeretettel fogyasztjuk nyersen, aszalt formában, húsok mellé és süteményben is. Ha lekvárt szeretnénk főzni, nem is kell hozzá tartósítószert és cukrot adnunk – így télre is „átmenekíthetünk” belőle.

Tudta?

  • Székrekedés ellen biztos fegyver, ha az aszalt szilvát reggel, még éhgyomorra fogyasztjuk!
  • A gyümölcs nagyon hamar szétfő, ezért ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl sokáig, ha kompótot vagy lekvárt készítünk.
  • A gyümölcsöt tartsuk hűtőben, mert szobahőmérsékleten is utóérik.
  • A szilvát fedő viaszréteg védi a gyümölcsöt a kiszáradástól.

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók

  • 5 kg szilva mag nélkül
  • 1 dl 10%-os ecet
  • cukor, ha szükséges (1 kg szilvához 10-20 dkg)

Elkészítés

Fél dl ecettel körbemossunk egy zománcos lábast vagy tepsit. A másik fél deci ecetet hozzákeverjük a kimagozott, felezett szilvához. Az edénybe öntjük a szilvát, ha szükséges bele cukor, akkor azt is a tetejére szórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük az edény, és forrásig lefedjük. Ha felforrt, levesszük a fedőt, és csökkentjük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Így rotyog lassan a szilva kb. 6 órán keresztül, míg egyharmadára besűrűsödik. Félidőtől kezdve félóránként óvatosan megkeverjük, de mindig úgy, hogy a fakanállal ne érjük el az edény oldalát, vagy alját. Amikor a lekvár elkészült, kifőzött, szárazra törölt dunsztos üvegekbe merjük, és az üvegeket visszatesszük a langyos sütőbe, míg ki nem hűlnek. Semmiféle tartósítószer nem kell bele, és felbontva se romlik meg.)

(Németből fordította: Sophie)