Akupunktúrával és tanácsadással is gyógyítható a depresszió

Egy friss tanulmány szerint a depresszió hatékonyabban gyógyítható, ha a szokásos kezelés mellett a beteg akupunktúrára és tanácsadásra is jár. Az angliai York Egyetem kutatói úgy vélik, noha a legtöbb beteg örömmel venné, ha gyógyszermentes módon kezelnék őt, még mindig nagyon kevés szakember alkalmazza a fenti két módszert ilyen esetekben.

Akupunktúrával és tanácsadással is gyógyítható a depresszióA vizsgálat során a kutatók 755 beteget kísértek figyelemmel, akik különféle mértékű depresszióban szenvedtek és Észak-Anglia 27 különböző egészségügyi szervéhez tartoztak. A pácienseket három csoportba osztották, az egyikben 12 héten át akupunktúrás és hagyományos kezelést kaptak, a másikban tanácsadáson vettek részt a hagyományos kezelés mellett, a harmadikban pedig csak a hagyományos kezelésben részesültek az alanyok. Három hónap elteltével kiderült, hogy az első két csoport tagjai jelentős mértékben tapasztalták a depressziójuk enyhülését a harmadik csoporthoz képest, ám 9, illetve 12 hónap elteltével ez a különbség már nem volt ilyen szignifikáns.

Dr. Hugh MacPherson, a York Egyetem Egészségtudományi Tanszékének munkatársa azon az állásponton van, hogy az akupunktúrának és a tanácsadásnak is helyet kéne szorítani a depressziós betegek kezelése során, és főleg azok figyelmébe kellene ajánlani ezeket a lehetőségeket, akik eleve nem szívesen szednek be gyógyszert.

Ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a két fent bemutatott módszer a visszaesések arányát is képes-e javítani, illetve, hogy vajon hosszú távon is működnek-e ezek az eljárások, és a depresszió enyhe típusára is alkalmazhatóak-e, még további vizsgálatokra lesz szükség.