A WHO szerint a légszennyezés a rák egyik fő kóroka

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) csütörtökön nyilatkozatában kijelentette, hogy az olyan ismert rákkeltő anyagok, mint az azbeszt, a dohány és az ultraibolya sugárzás mellett a légszennyezés is karcinogén. „A levegő, amit belélegzünk, rákkeltő anyagok keverékével szennyeződött” – jelentette be Kurt Straif, a WHO ügynökségének munkatársa.

A WHO szerint a légszennyezés a rák egyik fő kóroka„Most már tudjuk, hogy a szabadtéri légszennyezés nem csak jelentős általános kockázatot jelent az egészségre nézve, hanem az egyik legfőbb környezeti kóroka is a rák eredetű halálozásoknak.”

Az IARC szerint a kérdést vizsgáló szakértői bizottság elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a szabadtéri légszennyezés behatása tüdőrákot okoz, és megnöveli a húgyhólyagdaganat kockázatát. Bár a légszennyezettség összetétele és szintje helyszínenként drámai mértékben eltérhet, az ügynökség mégis azt állítja, hogy a következtetés a világ összes térségére vonatkozik.

A légszennyezésről már korábban tudtuk, hogy megnöveli a légzőszervi megbetegedések és a szívbetegség kockázatát. Az IARC elmondta, hogy a légszennyezés szintje a világ egyes részein, különösen a gyorsan iparosodó országokban az utóbbi néhány évben jelentősen megugrott. A legfrissebb, 2010-es adatok szerint 223 000 tüdőrák eredetű halálozás következett be a légszennyezés következtében.

Az IARC korábban az egyes vegyi anyagok és azok keverékének, például a dízelmotorok kipufogógáza, oldószerek, fémek és a por szintjeit vizsgálta a levegőben. A legújabb eredmények azonban az általános levegőminőségen alapulnak.

A jelentésből az is kiderül, hogy a szabadtéri légszennyezés fő forrásai közé a közlekedés, az áramfejlesztés, a gyárak és farmok szennyezőanyag-kibocsátása, valamint a lakossági fűtés és főzés tartoznak.