A magvak fogyasztása a terhesség alatt csökkenti az allergia kockázatát

Alacsonyabb azoknál a gyerekeknél a magvakkal szembeni allergia kockázata, akiknek édesanyja a terhesség alatt rendszeresen fogyasztotta azokat – derül ki egy friss kutatásból. Az egyesült államokbeli kutatók a vizsgálat alapján úgy vélik, a méhen belüli korai kitettség befolyásolja a bizonyos ételekkel kapcsolatos természetes toleranciát.

A magvak fogyasztása a terhesség alatt csökkenti az allergia kockázatátAz eredmények – melyek a több mint 8 000 gyermekre és édesanyjukra kiterjedő vizsgálat alapján születtek – azonban ellentmondanak a korábbiaknak, amelyek sem kockázatot, sem előnyt nem állapítottak meg a magvak fogyasztásának nyomán a várandósság alatt. A szakértők szerint továbbra sem könnyű általános érvényű tanácsot adni a leendő anyukáknak, hiszen aki például allergiás a magvakra, annak nyilván el kell kerülnie azokat. 

A kutatást vezető Dr. Lindsay Frazier, a bostoni Dana-Faber rákkutató intézet munkatársa azt a következtetést vonta le, hogy a rendszeresen magvakat rágcsáló kismamák csemetéinél harmadával alacsonyabb az ezzel kapcsolatos allergia kialakulásának kockázata. Ez többek között a dióra, a mandulára, a pisztáciára, a kesudióra, a pekándióra, a brazil dióra, a földimogyoróra és a makadámdióra is értendő. 

A szerzők vélekedése szerint a magvak fogyasztása megvédheti a magzatot a későbbi allergiától. Az összefüggést azonban más tényezők is befolyásolhatják: a magvakat kedvelő kismamák ugyanis általában egészségesebb étrendet követtek, például több zöldséget és gyümölcsöt ettek. 

Dr. Adam Fox, az NHS brit biztosítószövegség gyermekallergológus szakértője úgy nyilatkozott az eredmények kapcsán, hogy azok érdekesek, ám nem szabad végleges következtetést levonni belőlük. „Bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a magvak elleni allergia csak a születés után fejlődik ki, mert a gyermek bőrének érintkeznie kell hozzá a növényi proteinekkel” – tette hozzá Dr. Fox.