Csomók a bőr alatt

A bőr alatti csomókat gyakran rákkal hozzá kapcsolatba, ám a fül mögötti, a nyakon, mellkason vagy a végbélnyílás körül található kis csomóknak nagyon különböző, ártalmatlan okai lehetnek. Gyakran egy ciszta, vagy jóindulatú lipóma (bőr alatti zsírdaganat) a kiváltó ok, de figyeljünk oda, ha a csomó fáj vagy növekszik, ilyenkor mindenképpen ellenőriztessük.

Csomók a nyakon

A nyaki csomók esetében többnyire vagy nyirokcsomó-duzzanatról, vagy pajzsmirigy-duzzanatról van szó, de szóba jöhet ciszta, tályog vagy sipoly is. Ha a nyirokcsomó-duzzanat lassan növekszik, anélkül, hogy fájna, forduljon orvoshoz, mert az ilyen tünetek utalhatnak nyirokcsomórákra is. A duzzadt nyirokcsomók okozta fájdalom jelentkezhet megfázás vagy mandulagyulladás miatt is.Nem biztos, hogy rosszindulatú

Csomók a mellben

Nem feltétlenül rákos megbetegedés húzódik meg a háttérben: mellrák csak az esetek 20%-ában állapítható meg. Sokkal gyakoribb, hogy egy ciszta, fibroadenoma, vagy más jóindulatú oka van a csomószerű szövetelváltozásnak. Ha az orvos számára nem egyértelmű, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatról van-e szó, szövettani vizsgálatra van szükség.

Csomók a végbélnyílásnál

A végbélnyílásnál található csomók oka aranyér, vagy végbélvéna-trombózis lehet. Az utóbbi esetén a csomók kékes-vörösek. Ezt az elváltozást okozhatja vérrög, amely elzárja a véna véráramlását. Az aranyeres csomókkal szemben, amelyek a végbélből nőnek ki, a végbélvéna-trombózisnál a duzzanat a végbél körül jelentkezik. A trombózis nagyon fájdalmas lehet, amely az ülést elviselhetetlenné teszi. Míg a végbélvéna-trombózis gyakran fájdalmas, de nem vérzik, az aranyér épp ellenkezőleg, kezdetben nem okoz semmiféle fájdalmat, ezzel szemben vérezhet.

Csomók a herékben

E mögött is különböző okok bújhatnak meg, amelyek gyakran ártalmatlanok, mint pl. egy ciszta. Visszértágulatok, vagy a herék gyulladása okozhat göbös elváltozásokat a herékben. Bizonyos esetekben azonban ezek lehetnek hererák tünetei is. A göbös elváltozások korai felismerése érdekében a férfiaknak a heréjüket – hasonlóan, mint a nők a mellüket – rendszeresen meg kell vizsgáltatniuk.

Bőr alatti csomók

Ha a test különböző részein csomók keletkeznek, gyakran lipómáról van szó. A lipóma zsírszövetből álló jóindulatú daganat. Önmagában ártalmatlan, de gyakran kozmetikai problémát okoz, ráadásul előfordulhat, hogy a zsírszövet ideget nyom. Ha általában ártalmatlan is, célszerű orvosnak megmutatni, mert ritkán rosszindulatú tumor (liposzarkóma) bújhat meg mögötte. Zsírdaganat gyakran keletkezik a 30-60 éves férfiaknál, ebben az életszakaszban több zsírszövet termelődik. Méretük nagyon különbözhet: a kis lipómák átmérője alig haladja meg a néhány millimétert, míg a nagyobbak elérhetik a több centimétert is.

(Németből fordította: Koncz László)