A lábadozók gabonája: az árpa

Az egyik legősibb gabonaféle az árpa, amit már a sumérok, az egyiptomiak, majd később a rómaiak is fogyasztottak. Őseink is kedvelték, kását, lepény, kenyeret készítettek belőle. A különböző alkoholos italokhoz hagyományos árpát használnak, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas, szemben a durumárpával, amelynek számtalan jótékony hatása van.

Az árpa alapvetően Nyugat-Ázsiából származik, később Észak-Afrikában honosodott meg, majd Európában is elterjedt. Már az ókorban is kedvelték és használták, a suméroknak, az egyiptomiaknak napi eledele volt az árpából készült kása. Később a római gladiátorok kásalevest ettek nap mint nap, hogy a kíméletlen harcok után erőre kapjanak. Éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt igen értékes gabonaféle az árpa, ugyanis erősen roboráló hatású, a lábadozóknak, gyenge, lázas betegeknek a belőle készült nyák kifejezetten ajánlott. Nemcsak segít levinni a lázat, hanem erőre kapnak a gyengék, csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert.Hántolatlan árpa

Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot tartalmaz. A hántolt árpagyöngy viszont, amit másként gerslinek is hívnak, ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.

Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonságú is. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.

Ma keveset lehet hallani az árpáról, pedig nemcsak sörnek, vagy whiskynek jó. Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású. Készíthetünk továbbá az árpából kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló.