Ne legyen alkohol és üdítő a feltűnő polcokon!

Az áruházaknak a fogyasztás megfékezése érdekében meg kellene tiltani, hogy főhelyekre tehessék a cukrozott üdítőitalokat és az alkoholtartalmú italokat. A legújabb kutatás szerint az üdítők eladásai 52 százalékkal, míg az alkoholos italok eladásai 46 százalékkal megugranak akkor, ha a sorok végén állítják ki, mint ha a polcok középső részén helyezik el ezeket.

Ne legyen alkohol és üdítő a feltűnő polcokon!A Cambridge-i Egyetem, a Kelet-Angliai Egyetem és az MRC Human Nutrition Research a brit Egészségügyi Minisztérium támogatásával készült közös tanulmánya kapaszkodóval szolgál a politikusoknak, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik arra vonatkozóan, hogy tegyenek valamit a túl sok cukor- és alkoholfogyasztásból eredő elhízás és betegségek ügyében.

Sally Davies brit tiszti főorvos nem rég bejelentette, hogy cukoradót kell kivetni a cukrozott szénsavas üdítőitalokra és más élelmiszerekre a fogyasztás visszaszorítása érdekében. A brit kormányt egyre hevesebben sürgetik az egészségügyi szakemberek, hogy vezessen be minimál árat az alkoholtartalmú italokra, amivel az olcsó sörök és röviditalok kiszorítása révén meg lehetne fékezni a rohamivást.

Social Sciences and Medicine szaklapban most megjelent tanulmányukban azonban a kutatók azt állítják, hogy jelentős mértékben csökkenteni lehetne a fogyasztást azzal, hogy egyszerűen szabályoznák, hová lehet elhelyezni az egyes termékeket az áruházakban. Ha ezzel egyidejűleg az üzletek hajlandóak lennének az egészséges élelmiszereket, például a gyümölcsöket ezekre a prémium helyekre tenni a polcokon, azzal fel lehetne lendíteni ezek eladását, és egészségesebbé lehetne tenni az ország étrendjét.

A kutatás során a sörök, borok és égetett szeszesitalok, valamint a szénsavas üdítőitalok, a kávé és a tea eladási adatait elemezték egy áruházban. Miután számításba vették az árat, a reklámokat és az áruk elhelyezését, kiderült, hogy a szénsavas üdítőitaloknak 51,7 százalékkal magasabb az eladása, ha a polcok végén helyezik el ezeket. A kávé eladása 73,5 százalékkal, a teáé pedig 113,8 százalékkal nőtt, ha a polcok elejére kerültek. A sörök eladása 23,2 százalékkal, a boroké 33,6 százalékkal, az égetett szeszesitaloké pedig 46,1 százalékkal ugrott meg a polcok elején.

Az áruházak már régóta tudatában vannak annak, hogy a különböző termékek bizonyos helyeken történő elhelyezése fellendíti az eladását, de ez volt az első alkalom, hogy tudományos kutatás is alátámasztotta és számszerűsítette az elhelyezés hatását az egészségünkkel összefüggő élelmiszerek és italok eladásaira.