A túlzott mobilozás az agydaganat magasabb kockázatához vezethet

A legújabb kutatás szerint azok az emberek, akik havonta több mint tizenöt órát mobiltelefonálnak, az agydaganat kialakulásának háromszor nagyobb kockázatának vannak kitéve. Az üzletemberek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mert ők általában találkozóról-találkozóra rohannak, és közben végig az ügyfeleikkel és a főnökeikkel beszélnek telefonon.

A túlzott mobilozás az agydaganat magasabb kockázatához vezethetMíg az emberek többsége átlagosan két és fél órát beszél a mobilján havonta, addig az elfoglalt vezetők ennél jóval hosszabb ideig mobiloznak. Azok, akik pályafutásuk során körülbelül 900 órányi mobiltelefonálást gyűjtenek össze, különösen hajlamosak lehetnek az agydaganatra.

British Occupational and Environmental Medicine szaklapban megjelent kutatásukban a Bordeaux-i Egyetem munkatársai egy olyan tanulmányt elemeztek, amely 253 gliomás és 194 meningiomás esetet vizsgált 2004 és 2006 között négy francia kórházban. A betegeket 892 egészséges személlyel vetették össze, hogy kiderítsék a csoportok közötti eltéréseket. Az összehasonlításból az derült ki, hogy a mobiltelefonjukat nagyon sokat használók esetében háromszor magasabb volt az agydaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik ennél jelentősen ritkábban mobiltelefonáltak. A magas kockázati csoportba tartozók mobilhasználati időtartama 2 és 10 év közé esett, az átlag 5 év volt.

A francia kutatók eredménye a legújabb bizonyíték arra, hogy a túlzott mértékű mobiltelefon-használat veszélyekkel járhat. A Priartem francia érdekvédelmi csoport éppen ezért az elektromágneses hullámok szabályozásának szigorítására szólítja fel a hatóságokat.

Roger Salamon, a kutatást végző ISPED intézet munkatársa szerint azonban nincs ok a pánikra, mert az eredmény egyáltalán nem jelenti azt, hogy bárki, aki telefonál egyet a mobilján, agydaganatot fog kapni.