Egyre gyakoribb a mobiltelefon-allergia

Egyre többen fordulnak orvoshoz a mobiltelefonokban lévő fémek által okozott allergiás bőrtünetekkel. Egy lánynak például kiütések jelentek meg a mellkasán, miután a melltartójában tartotta a készüléket. A mobiltelefonok házát és gombjait alkotó nikkel és a króm tehetőek felelőssé a kiütésekért, amelyek az arcon, az állon és a fül környékén jelentkeznek.

Egyre gyakoribb a mobiltelefon-allergiaAmerikai és dán szakértők ennek fényében megkérdőjelezik, hogy a gyártók betartják-e a nikkel használatára vonatkozó európai uniós szabályokat. Összesen 37 dokumentált mobiltelefon-allergiás esetet elemeztek újra, így merült fel a gyanú. A Pediatric Allergy, Immunology and Pulmonology című szakfolyóiratban megjelent beszámoló szerint a mobilhasználat elterjedésének nyomán 2000 és 2010 között drámai mértékben nőtt az ezzel kapcsolatos bőrproblémák száma. Az esetek csaknem fele 18 év alattiakat érintett.

Korábbi vizsgálatok szerint a BlackBerry, a Samsung, a Sony Ericsson, a Motorola és az LG kétféle allergén fémet használnak az előállításhoz: nikkelt és krómot. Az Apple és a Nokia termékeinél nem találtak allergént.

„A mobiltelefon-használat világszerte mérhető növekedésével az ehhez kapcsolódó kontakt dermatitiszes esetek száma is emelkedik. Annak ellenére, hogy vannak intézkedések a készülékek allergéntartalmának csökkentésére, sok típus elegendőt rejt belőlük ahhoz, hogy bőrgyulladást okozzon. A nikkel olcsó és drágább fajtáknál egyaránt megtalálható” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Clare Richardson, a kaliforniai Loma Lina Orvosi Egyetem munkatársa.