A hajfestékek továbbra is rákkeltőek lehetnek

A legújabb kutatások szerint egyes hajfestékek és dauer-termékek továbbra is növelhetik a rákos daganatok kialakulásának kockázatát, mivel ezekbe a gyártási folyamatok hibája miatt rákkeltő hatású anyagok kerülhetnek. A svéd Lund Egyetem tudósai rendkívül magas koncentrációban találtak az EU-ban tiltott toluidineket az általuk megvizsgált fodrászok vérében.

A hajfestékek továbbra is rákkeltőek lehetnekKülönösen magas volt a veszélyes anyagok koncentrációja azoknak a fodrászoknak a vérében, akik sok hajfestést illetve dauerolást végeztek klienseiken. A hólyagrákkal szoros összefüggésbe hozható veszélyes anyagokat az Európai Unióban a ’90-es évek elején betiltották.

A kutatásban részt vett tudósok attól tartanak, hogy a hajápoló szerek komplexitása miatt a gyártási folyamatok során keletkezett szennyeződéseknek köszönhetően a modern hajfestékekben nyomokban továbbra is megtalálhatóak a rákkeltő anyagok.

A kutatók összesen nyolc rákkeltő kémiai anyag nyomait keresték 295 fodrász, valamint 32, a haját rendszeresen festő önkéntes vérében. Megvizsgáltak továbbá 50 olyan kontroll személyt is, akik egy éven keresztül semmiféle hajfestéket vagy dauer-terméket nem használtak.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a hajfestékekkel és dauervizekkel rendszeresen érintkező résztvevők vérében jóval magasabb volt a toluidinek koncetrációja, mint azokéban, akik nem használtak ilyen termékeket. A koncentráció több résztvevő esetében is az egészségügyi határérték közelében mozgott.

A húgyhólyagrák kockázata az esetükben tehát annál magasabb volt, minél gyakrabban kerültek kapcsolatba a hajápoló szerekkel. Az 1970-es években a kereskedelmi forgalomban lévő hajfestékek és színezők nagyjából 90 százaléka tartalmazott valamilyen rákkeltő anyagot.

„Úgy tűnik, hogy a gyártási folyamatok során valamilyen szennyeződés kerülhet ezekbe a termékekbe, mert a legtöbb rákkeltő adalékanyagot már évekkel ezelőtt betiltották – nyilatkozta Dr. Gabriella Johansson, a Lund Egyetem munkatársa – A modern hajápolási termékek összetétele azonban annyira komplex, hogy a legtöbb embernek általában fogalma sincs róla, hogy pontosan mit is ken a hajára.”

A legnagyobb veszélyt a bőrrel való közvetlen érintkezés jelenti, így tehát általános tanácsként mindenképp elmondható, hogy érdemes hajfestéshez kesztyűt húzni, nem csak a szakembereknek, de az otthon hajat festőknek is. Ezzel valamelyest csökkenthető a káros anyagok szervezetbe jutásának esélye.”

A kutatás részletes leírása a British Medical Journal című orvosi szaklapban olvasható.