Ha elér Montezuma bosszúja

Utazás előtt nemigen készülünk az olyan kellemetlen meglepetésre, mint a hasmenés. Az utazók alapszabálya, a „főzd meg, forrald fel, hámozd meg, vagy felejtsd el” segíthet megvédeni magunkat a Montezuma bosszújaként is emlegetett hasmenéstől. Az ok, amely minden harmadik messzire utazót elér, általában az Escherichia coli és Campylobacter baktérium.

Gyakran elég szokatlanul erőset, vagy zsírosat enni, de az utazási stressz, vagy a klímaváltozás is vezethet hasmenéshez. Az utazási hasmenés okai emellett gyakran kórokozók, mint az Escherichia coli, a szalmonella vagy a Campylobacter bélbaktérium.Mindent mossunk és hámozzunk!

A baktériumok hiányos higiéniai feltételek miatt terjednek, pl. víz, élelmiszerek vagy állatok révén. A hasmenés egyéb okai között szerepel a norovírus fertőzés. Ez a széklettel vagy hányással ürül, közvetlenül emberről emberre terjed, de szerepet játszanak szennyezett élelmiszerek és a szennyezett víz. Ritka esetben okozhatják paraziták, pl. férgek és amőbák.

Montezuma bosszúja

Az utazási hasmenés tünetei a kórokozóval találkozás után néhány órával, vagy néhány nappal jelentkeznek. Jellemző, hogy az érintettnek naponta háromszor vagy többször van vizes, híg széklete. Mellette jelentkezhet étvágytalanság, hányinger és puffadás.

Hasmenéskor a szervezet sok vizet veszít. A vízháztartás egyensúlyának és elektrolit-egyensúly visszaállítása érdekében sok teát, hígított gyümölcslevet, zöldséglevest, vagy más leveseket kell fogyasztani. Zsírtartalmú élelmiszerekről erre az időre le kell mondani. Könnyű ételek, mint pl. a keksz, vagy reszelt alma ajánlható. A kóla és sós rúd nem ér semmit hasmenés ellen. A kólában lévő koffein ugyanis fokozza a béltevékenységet, ami a tünetek rosszabbodását okozhatja. A kólában lévő cukor fokozza a folyadékvesztést.

Legyen kéznél

Utazáshoz feltétlenül vigyünk magunkkal aktív széntablettát. Kapható olyan elektrolit készítmény is, amely fontos ásványi anyagok és sók pótlására szolgál. A por formátumú preparátum vízzel, vagy teával bevehető. Ugyancsak hasznos az élesztőtabletta. Ez olyan gombákat tartalmaz, melyek megakadályozzák a baktériumok terjedését a bélben és helyreállítják a normális bélflórát.

Az utazási hasmenés legtöbb formája ártalmatlan és csak néhány napig tart. Ha további panaszokat okoz, mint hasi fájdalom, hányás, láz vagy véres széklet, orvoshoz kell fordulni a kiszáradás veszélye miatt.

A bosszú elkerülése

Egzotikus országokba történő utazásnál a „főzd meg, forrald fel, hámozd meg, vagy felejtsd el” szabály érvényes. Az utazás alatt kerülni kell a vezetékes vizet, a fagylaltot, valamint a kimért italokat és kész salátákat. Csak nagy elővigyázattal szabad tojást és csirkehúst fogyasztani, mert ezek szalmonellával fertőzöttek lehetnek. Különösen a meleg régiókban és Afrika egyes részeire, Délkelet-Ázsiába, Közép-és Dél-Amerikába utazáskor ajánlott a vizet forralni, vagy palackozott vizet használni. Az étel legyen mindig forró. Ügyelni kell arra, hogy a gyümölcsöt mindig meghámozzuk.

(Németből fordította: Koncz László)