Ébren tartanak az alvásmérő kütyük

Az alvás minőségét és mennyiségét mérő eszközök „mániákussá” teszik a felhasználót, aki emiatt álmatlanra aggódja magát – véli egy szakértő. Ezek a kütyük az ígérik, hogy pontosan tájékoztatják a gazdájukat arról, mennyit és hogyan alszanak, így elvileg hozzájárulnak a tökéletes pihenéshez, valamint az alvástudatos életmód kialakításához.

Ébren tartanak az alvásmérő kütyükÚgy tűnik azonban, hogy ez a valóságban nincs teljesen így, hiszen a készülékek olykor többet ártanak, mint használnak.

„A felhasználók alvásmániássá válhatnak. Ez azt jelenti, hogy folyton azon aggódnak, elég jól alszanak-e” – fogalmazta meg a paradoxont Dr. Irshaad Ebrahim, a Londoni Alvásközpont munkatársa.

Egyre több híresség és közszereplő karján láthatunk olyan éjjel-nappali aktivitásmérőt, amely az alvás követésére is képes. Kutatások bizonyítják, hogy a napi hat óránál kevesebb pihenés háromszorosára növeli a magas vérnyomás kockázatát. Azok a nők pedig, akik négy órát sem adnak a szervezetüknek a feltöltődésre, kétszer akkora eséllyel halnak meg szívbetegségben.

„Olyan alvásmennyiséget kell célba venni, ami üde ébredéshez vezet reggel. Ez egyénfüggő módon hat és kilenc óra között mozoghat. De nemcsak az idő számít, hanem a minőség is, hogy sikerül-e teljes alvásciklusokat végigpihenni” – tette hozzá Dr. Ebrahim.

A szakirodalom szerint az alváshiány növeli a cukorbetegség, az elhízás, a rák és a memóriaromlás kockázatát. Ugyanakkor a túl sok szunyókálás is problémát okozhat.