Már a kis stresszorok is károsak lehetnek a férfiak egészségére

Az Egyesült Államok beli Oregoni Állami Egyetem legújabb kutatásából nemrégiben az derül ki, hogy azok az idősebb férfiak, akik hétköznapi gondok vagy súlyos életesemények sorozata következtében magas stressz-szintű életet élnek, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint azok a kortársaik, akik életük során átlagos stressz-szintnek vannak kitéve.

Már a kis stresszorok is károsak lehetnek a férfiak egészségére„A stressz hosszú távú mintáit vizsgáljuk. Ha a stressz-szint valakinél krónikusan magas, az befolyásolhatja a mortalitást, és ha valaki egy sor stresszes életeseményt tapasztal meg, az is hatással lehet a mortalitására” – magyarázta Carolyn Aldwin, az egyetem közegészségügyi és humán tudományi intézetének öregedéskutatási programjának vezetője.

Az Experimental Gerontology szaklapban publikált kutatásban kétfajta stresszt vizsgáltak: a hétköznapi gondokat, például a munkába járásból, a munkavégzésből vagy a családi vitákból származó stresszt, illetve a jelentős életeseményeket, például a munkahely elvesztéséből vagy a házastárs halálából eredő stresszt. Mindkét típusú stressz káros a férfiak egészségére, de mindegyik stressz típus önálló hatást gyakorol a mortalitásra. A több stresszes életeseményt megtapasztaló személyek nem feltétlenül rendelkeznek a hétköznapi problémákból származó stressz magas szintjével. Ez utóbbit ugyanis inkább az határozza meg, hogyan reagál valaki a stresszre.

„Nem a problémák száma akaszt ki bennünket, inkább az okoz problémát, ha minden problémát súlyosnak tekintünk” – magyarázta Aldwin. „Lazábban kell venni mindent, ez megóv bennünket.”

A stresszes életeseményeket nehéz elkerülni, de a férfiak tovább élhetnek, ha kontrollálni tudják a hétköznapi problémákkal, például a hosszú sorokkal vagy a forgalmi dugókkal kapcsolatos hozzáállásukat. Aldwin azt tanácsolja, ne csináljunk a bolhából elefántot. Nagyon fontos, hogy rendelkezzünk a helyzetekkel való megbirkózáshoz szükséges készségekkel.