Vigyázat! Jön a hideg, emelkedhet a vérnyomás

Bár sokáig váratott magára a hűvös idő, ha hinni lehet az előrejelzéseknek, hamarosan beköszönt az igazi késő ősz, tél. Ez sajnos nemcsak az ember hangulatát befolyásolja, hanem sok esetben az egészségét is, hiszen amint hidegebbre fordul odakint, úgy emelkedhet a vérnyomás is. Melyek az évszakváltás miatti problémák és teendők, ha magas a vérnyomásunk?

Így hat a hideg idő az erekre

Az időjárás változását szinte az egész szervezet megérzi, több átalakulás is végbemegy, hogy a test alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Ilyen például az, hogy a hideg hatására az erek összehúzódnak, aminek következtében a vérnyomás megemelkedik. Hogy mennyivel, az természetesen több tényező függvénye, hiszen hat rá például a kinti hőmérséklet, a kint eltöltött idő, az egyéni tűrőképesség, az általános egészségi állapot, és persze az, milyen melegen van az illető felöltözve – mondja dr. Kapocsi Judit vérnyomás-specialista.

Rendszeresen mérjük!A hideg vérnyomásemelő hatását bizonyítja többek között az a tanulmány, melynek során a résztvevőket arra kérték, tegyék bele a kezüket hideg (50C) vízbe három percre. A vizsgálat végén megállapították, hogy az átlagosan 113/68 Hgmm-es vérnyomás 133/90 Hgmm-re emelkedett. Látható tehát, hogy a hőmérséklet bizony hatással van az értékekre, ám ez nem azt jelenti, hogy míg vissza nem tér a tavasz és a nyár, addig ki se mozduljunk otthonról. Érdemes azonban jobban figyelemmel kísérni a vérnyomását, hiszen könnyen lehet, hogy más kezelésre van szükség ezekben a hónapokban.

További időjárási tényezők, melyek befolyásolják a vérnyomást:

  • szélerősség
  • légnyomásváltozás
  • páratartalom

Életmód a megelőzésben

Hogy a hidegben se kússzon 140/90 Hgmm fölé a vérnyomása, érdemes odafigyelnie az életmódjára, hiszen ha betart néhány szabályt, akkor elkerülhető a probléma. Az egyik legfontosabb a szabad levegőn való rendszeres kardio testmozgás, mert így nem csak az izomzat fejlődik, hanem az erei is megedződnek, ezáltal csökken a stressz és a közérzet is javul. Érdemes továbbá a sószegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra is nagy hangsúlyt fordítani, valamint arra, hogy fogyasszon napi 2-3 liter vizet még akkor is, ha kint már nincs kánikula!

Figyelni, mérni

Ha már diagnosztizált hipertóniás beteg, akkor még nagyobb figyelmet kell szentelni a rendszeres vérnyomásmérésnek, ugyanis könnyen lehet, hogy a megemelkedett értékek miatt más módszerre, gyógyszerre vagy dózisra van szüksége. Dr. Kapocsi Judit elmondta, hogy bár sokaknál megfigyelhető a nyár elmúltával vérnyomás-emelkedés, ez nem jelentkezik mindenkinél, sőt vannak esetek, amikor hidegben alacsonyabb értékeket lehet mérni. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy rossz időben nem csupán a kinti hőmérséklet a ludas a magasabb vérnyomásban, hanem a sokszor ezzel járó kevesebb mozgás és egészségtelenebb étkezés.