Ideje a gyógyításnak – Gerson-terápiával a rákbetegség ellen

Elvileg 1981 júniusa körül meg kellett volna halnom rosszindulatú melanomában, ami a rák egyik leggyorsabban terjedő fajtája. Ma egészséges vagyok a szó legteljesebb értelmében: nemcsak nem vagyok beteg, hanem nagyon jól érzem magam. – Így kezdődik Beata Bishop könyve, az Ideje a gyógyításnak. A könyv sok rákbetegnek adta vissza a gyógyulásba vetett hitét.

Az Angliában élő író, pszichoterapeuta, akinek életét – vallja – a Gerson-terápia mentette meg, küldetésének tartotta a módszer Európában, s mindenekelőtt Magyarországon való elterjesztését.

Dr. Max GersonA Gerson-terápia alapjait egy német orvos, dr. Max Gerson (1881-1959) fektette le, aki saját betegségére – gyakori, rendkívül erős migrénes fejfájására – gyógyírt keresve fordult az alternatív gyógymódok felé. Mivel a fájdalmakra a hagyományos medicinák csupán tüneti enyhülést hoztak, Gerson doktor különböző méregtelenítési technikákat és diétákat kísérletezett ki, melyek meghozták számára a teljes gyógyulást.

Speciális diétáival előbb migrénes, majd tbc-s betegeket kezelt, végül pedig eljutott a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensekig. Terápiája azon a felismerésen alapult, hogy a szervezetben a (táplálékon, környezeti ártalmakon, stresszen keresztül) felhalmozódó méreganyagok működésképtelenné teszik a test természetes védekező rendszerét, így abban különféle degeneratív folyamatok, betegségek jönnek létre. Ha azonban a szervezetet megtisztítjuk ezektől a toxikus anyagoktól, és ezzel egyidejűleg feltöltjük enzimekben, nyomelemekben, vitaminokban gazdag, természetes tápanyaggal, visszaállítjuk az immunrendszer épségét, s beindítjuk a test öngyógyító folyamatait. Ezáltal a Gerson-terápia – állítja a szerző – nem csupán egy „rákterápia”, hanem olyan átfogó kezelésegyüttes, mely a daganatos megbetegedéseken kívül számos más betegség kezelésében is eredményhez vezet. (Cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, köszvény, veseelégtelenség, szklerózis multiplex stb.)

A Gerson-terápia speciális diétán, gyógyszerek szedésén, valamint a test fizikai méregtelenítésén nyugszik. A diéta alapját az óránként elfogyasztott vegyszermentes zöldség-és gyümölcslevek alkotják. Fontos szabály a finomított élelmiszerek, az édesség, a pékáru, a hús, a só, az erős fűszerek, továbbá az első időszakban a tejtermékek teljes elhagyása.

Az igen szigorú terápia betartása, ami min. két évet vesz igénybe, nagy önfegyelmet és szakértelmet igényel. Ezért az alapok elsajátításához mindenképpen érdemes igénybe venni szakemberek segítségét, akik többek közt a rákbetegek megsegítésére létrejött Egészségforrás Alapítvány keretein belül tartanak tanfolyamokat, egyéni konzultációkat, közöttük az alapító, a Magyarországra rendszeresen hazalátogató Beata Bishop).

Maczkay Zsaklin