Jobb szigetelés – több asztmás

A hőszigetelt lakások – a fűtés és a szellőzés elégtelensége miatt – egyre több embernél okozhatnak asztmát. A University of Exeter orvoskutatói 700 cornwalli ingatlanról gyűjtöttek adatokat, és megállapították, hogy a jól szigetelt, energiahatékony házakban élőknél nagyobb az asztma kockázata. Ha a penész is megjelenik, a kockázat megduplázódik.

Az Egyesült Királyság élen jár az asztma gyakoriságát illetően. Most feltárták a kutatók ennek a betegségnek nem csekély jelentőségű gazdasági és társadalmi hátterét is. A kormányzat 30 millió fontot adott nemrég az energiahatékonyság javítására. Ez a kutatás most megvilágítja, hogyan járulhat hozzá ez az összeg a lakásokban élők egészségének veszélyeztetéséhez.

Asztmát okozhat„Az energiahatékony szociális lakásokban élő felnőtteknek megnövekszik az asztmára való kockázatuk. A hatékonyság mérése segít az energiafelhasználás csökkentésében, oly módon, hogy a tökéletesebb szigeteléssel elejét veszi a hőveszteségnek. Az emberek egy része azonban, főleg a szegényebbek, nem fűtik eléggé az épületet és nem szellőztetnek megfelelően ahhoz, hogy megelőzzék a fal nedvesedését, a penész megjelenését. Ezek a tényezők közismerten hozzájárulnak az asztma kifejlődéséhez” – magyarázza Richard Sharpe, az egyik kutató.

Mindamellett a penész jelenléte nem indokolja teljesen a jelenséget. A rosszul szellőztetett házakban az emberek – a lakások nagy nedvességtartalma következtében – valószínűleg egyéb biológiai, kémiai, fizikai szennyező anyagoknak is ki vannak téve, például poratkának, baktériumoknak.

A lakók magatartása bizonyos tekintetben egymástól nagyon eltérő: némelyek a lakásban szárítják a kimosott ruhát, vagy kevéssé hatékony fűtési rendszert használnak, és ez megnöveli az ingatlan nedvességét. Tovább fokozza a problémát a nyílások, repedések tömítése.