Zöld levelek a szívünkért

A zöld színű zöldségek olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, melyekre a szervezetnek nagy szüksége van. Ezt tudtuk, de most három egymástól független tanulmány mutatta ki, hogy ezek a zöldségek hígítják a vért, biztosítják a megfelelő oxigénáramlást a testben, és csökkentik a vérrögképződés, ezáltal a stroke vagy a szívroham kialakulásának esélyét.

Zöld levelek a szívünkértHárom egymástól független – a Cambridge és a Southampton Egyetem kutatói által készített – tanulmány mutatta ki, hogy a zöld leveles zöldségek hígítják a vért, biztosítják a megfelelő oxigénáramlást a testben, és csökkentik a vérrögképződés, ezáltal a stroke vagy a szívroham kialakulásának esélyét. A nitrát például olyan láncreakciót képes kiváltani, mely során a vérerek kitágulnak, a rossz fehér zsírsejtek pedig jó, barna, zsírégető sejtekké alakulnak át, melyek a kettestípusú cukorbetegséggel is felveszik a küzdelmet.

Amint azt dr. Tom Ashmore a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology című lapban közzétett tanulmányában kifejtette, a nitrátban az a legjobb dolog, hogy nem drága, és már kevésnek is jelentős pozitív hatása van, így gondot csak az jelenthet, ha valaki nem szereti a zöldségeket, ezt az ellenszenvet azonban érdemes legyőzni, mert cserébe számos kedvező hatásban részesül a szervezetünk.

Dr. Ashmore azzal kapcsolatban is végezett kutatásokat, hogy a nitrát tartalmú zöldségek egy eritropoietin nevű hormon termelődését is képesek csökkenteni, amelyet amúgy a vesék és a máj állít elő, és amely a vörös vérsejtek termelődéséért, így a vér oxigénszintjének emelkedéséért és a vér sűrűsödéséért is felelős. Ugyanakkor, ha ebből a hormonból túl sok termelődik, az már árthat az egészségnek és létfontosságú szervekben okozhat károsodást. A további két tanulmány a Diabetes, illetve a The Journal of Psychology című lapokban jelent meg, és amint az dr. Andrew Murray – aki mindhárom kutatásban részt vett – kifejtette, valamennyi tanulmány közös nagy tanulsága az, hogy egy egyszerű étrendbeli változtatás segítségével nagyon sokat tehetünk a szívünk egészségéért, és ezzel számos betegségtől megkímélhetjük magunkat.