Veszélyes alma- vagy körte zsíreloszlás

Friss hír: Európában nálunk él a legtöbb túlsúlyos ember. A betegségek kockázata náluk nagyobb, de a veszélye nem mindenkire egyformán érvényes. Néhány éve még alábecsülték a hasi elhízás kockázatát, ma már tudjuk, hogy növeli a szív-érrendszeri- és a cukorbetegség kockázatát. A testsúly önmagában nem ad felvilágosítást, csak a testzsír-eloszlással együtt.

Zsíreloszlás – alma- és körte típus

Az alma típusnál a zsír három testtájékon gyűlik össze: a hason, a háton és az oldalakon, a belső szerveken (gyomor, belek, máj). Fő kockázati tényező a szív és vérkeringés számára a belső szerveken lévő zsír, az ún. hasüregi zsír. A belső hasüregi zsír külső látható jele a haskörfogat. Érintett a férfiak mintegy 80%-a, de magasabb életkorban a nők is.

A megoldás: fogyás, mozgásA körte típusnál a zsírsejtek túlnyomórészt a csípőn, fenéken és a felső combon gyűlnek össze. E zsíreloszlásban az érrendszeri és anyagcsere betegségek csak valamivel nagyobb mértékűek, mint a normál testsúlyúaknál, a térdízületi betegségek ugyanolyan gyakoriak. Régen a zsírszövet, mint az inaktív tömeg jött szóba, ma már tudjuk, hogy ez nem egyszerűen passzív zsírraktár. Speciális zsírsejtek aktívan részt vesznek az anyagcserébe, ami főként a hasüregben lévő zsírt érinti. Ez a belső hasi zsír az, amely különleges biokémiai, hormonális és molekuláris biológiai folyamatokban alulmarad, és hátrányosan befolyásolja a lipid anyagcserét.

Belső hasi zsír, haskörfogat

A megnövekedett derékbőség a külsőleg látható jele a belső hasi zsírnak, megállapításának legegyszerűbb módja a haskörfogat mérése.

  • Állva és szabad felsőtesttel történik.
  • Tegye a mérőszalagot az alsó bordaív és a csípő közé.
  • Vigye körbe a mérőszalagot e két pont között.
  • Olvassa le a haskörfogatot kilélegzés közben.

Nőknél több mint 88, férfiaknál több mint 102 cm esetén nő a szív-érmegbetegedés és cukorbetegség kockázata.

Kockázati tényezők halmozódása

Az anyagcsere- és érrendszeri betegségek okai mellett a sok belső hasi zsír hatással van a vérnyomásra, a vércukor- és inzulinszintre is. Ebből lesz végül egy veszélyes kockázati csomag, melyet metabolikus szindrómának neveznek, ha legalább három, az alábbi öt feltételből teljesül. A metabolikus szindróma sok éven át észrevétlenül vezet a kis- és nagy vérkör károsodásához. A leggyakoribb következmények érintik a koszorúér artériákat (szívkoszorúér-betegség, angina, szívinfarktus), az agyat tápláló ereket (stroke).

Kockázati tényező Értékek
Haskörfogat Nők 88 cm felett,
Férfiak 102 cm felett
Trigliceridek Több mint 150 mg/dl, ill. 1,7 mmol/l
HDL-koleszterin Nők 50 mg/dl alatt, ill. 1,30 mmol/l,
Férfiak 40 mg/dl alatt, ill. 1,03 mmol/l
Vércukor 110 mg/dl felett, ill. 6,1 mmol/l
Vérnyomás 130/85 Hgmm felett

A testsúly-csökkentéssel számtalan tanulmány foglalkozik, Már 5-10%-os súlycsökkenés mintegy 30%-kal csökkenti a hasi zsírt. Javul a vér folyékonysága, csökkenti az érelmeszesedést és vele együtt az infarktust.

Táplálkozzunk egészségesen

Evésnél a titok a változatosság. Aki kiegyensúlyozottan akar étkezni, tudnia kell, hogy mennyi kalória, koleszterin, zsír, és milyen egyéb összetevők vannak az élelmiszerekben. A mediterrán konyha kitűnik magas növényi összetevőivel:

  • Zöldség (friss, vagy mélyhűtött), saláta és gyümölcs naponta kerül az asztalra.
  • Naponta használnak tejet, joghurtot és sajtot, halat és szárnyasokat hetente többször, ám vörös húsokat csak ritkán.
  • Fő zsírforrások a halolajok (omega-3 zsírsavak) és növényi olajok. A koleszterinfelvétel nem haladhatja meg a 200 mg/nap mennyiséget.
  • A szénhidrátok felvétele teljes kiőrlésű gabonatermékek, hüvelyesek és burgonya fogyasztása révén történik.
  • Alkohol is fogyasztható mértékkel.
  • Minden egyéb italra érvényes: naponta legalább 2 liter cukormentes, kalóriaszegény folyadék szükséges.
  • Legjobb, ha a snackekről teljesen lemondunk.
  • A ballasztanyagoknak és összetett szénhidrátoknak, az antioxidánsoknak és fitokemikáliáknak erős védő hatása van a szívre, vérkeringésre és az anyagcserére.

Zsírégetés mozgással

1 kg zsírszövet leépítéséhez kereken 7000 kilokalóriát kell elégetni. Az erőfeszítés különösen kezdőknek jelentős. Legkevesebb 2500 kilokalóriát kell hetente elhasználni a mérhető súlycsökkentés érdekében, ez legalább 5 óra kiegészítő mozgást jelent. Annak érdekében, hogy a fogyás után tartsuk súlyunkat, mintegy 1500 kcal, három óra testmozgás szükséges hetente.

Döntő, hogy a tartós mozgás révén szinte kizárólag a testzsír, különösen a belső hasi zsír csökken. A zsírégetés kb. 15 perc múlva következik be, és az edzés után még tart egy darabig. Különösen hatékonyan fogyni ezért naponta egy óra gimnasztikával, gyaloglással, úszással, kerékpározással, vagy golfozással lehet. Kezdetben azonban nem szabad túl sokat elvárni, a kitartás csak pár hónap után fizetődik ki.

(Németből fordította: Koncz László)